KRISTIANSAND: – Flere lokale bedrifter kommer til å få oppdrag her, sier prosjektleder Finn Stålesen, i det han og administrerende direktør Øivind Stenstad viser delen av fabrikklokalet som skal få nye elektrolysetanker for en utvidet kobberproduksjon. Deler av bygget fra 1932 har stått tomt siden 70-tallet, men skal få full aktivitet fra andre kvartal 2013. Da øker Xstrata kapasiteten for produksjon kobber med 2.500 tonn i året, sju prosent mer enn i dag. Utvidelsen koster 100 millioner kroner.

Voksende økonomier

For å bygge ut trenger de bygningsentreprenør siden det gamle bygget skal totalrenoveres fra kjeller til tak. De har behov for mekanisk montasjefirma, firma som jobber med plast og polyester og noen til å bygge elektrolysetankene.

– Vi har ute anbud nå, og regner med at det meste går til lokale, sier Stålesen.

En av nikkelverkets styrker er at vi kan behandle nikkelråstoff med høyt kobberinnhold. Gjennom denne investeringen forsterker vi denne posisjonen ytterligere. Kobber er generelt sett et etterspurt metall blant annet på grunn av metallets viktige rolle i å bygge infrastruktur i fremvoksende økonomier, forklarer Stenstad.

Mer kobber

Nikkel er hovedproduktet i Kristiansand, men økte kobberpriser har gitt gode inntekter til konsernet. I fjor sto de for om lag en tredjedel av tonnasjen, men halvparten av konsernets inntekter. I fjor økte Xstrata produksjonen til 92.185 tonn nikkel, 36.183 tonn kobber og 3.208 tonn kobolt. I fjor hadde Xstrata Nikkelverk et overskudd på 100 millioner kroner.

Halv milliard

Den nye elektrolysehallen er Xstratas største fornyingsprosjekt neste år. Men det pågår kontinuerlig modernisering og utbygging inne på det store fabrikkområdet. I år har eierne investert for 200 millioner kroner. Neste år planlegger de å bruke 300 millioner, inkludert de 100 millionene til det nye elektrolyseanlegget.

– Eierne har stor tro på oss, og har økt investeringstakten de siste årene, sier Stenstad. Han kaller seg forsiktig optimist på vegne av bedriften og de 500 ansatte, til tross for de urolige tidene på verdens finansmarkeder.

– Vi planlegger full produksjon fremover, sier lederen for den 101 år gamle milliardbedriften.