— Akkurat nå er jeg litt forbannet, sa Sylvia Brustad på en pressekonferanse under den svært betente Aker-striden i 2009. Kjell Inge Røkke ga svar på tiltale med å imitere henne på sin pressekonferanse to uker senere. Nå angrer Brustad på at hun gikk så hardt ut mot Røkke.

I biografien I partiets tjeneste , ført i pennen av Dagbladet-kommentator Stein Aabø, tar Arbeiderparti-veteranen Brustad et oppgjør med sine egne rådgivere under Aker-striden ved påsketider i 2009. Bråket begynte da Aker ble anklaget for å ha lurt til seg store verdier fra staten som medeier via et omstridt milliardsalg av eiendeler til Aker Kværner.

Innså feilvurdering tidlig

I boken går det frem at Brustad allerede kort tid etter at hun hadde gått ut offentlig og vært både «forbanna» og «irritert» på Røkke og hans Aker-system, skjønte at informasjonen hun hadde fått fra embetsverket i sitt eget departement, «ikke var fullstendig» og at de juridiske rådene heller ikke var gode nok.

«Hadde hun visst det hun senere fikk vite, ville hun ikke gått ut på den måten. Nå hadde hun satt seg selv og regjeringen i en vanskelig situasjon, uten å kunne forklare dette offentlig», fortelles det i den autoriserte boken.

Samrøre

Bakgrunnen for bråket mellom Sylvia Brustad og Kjell Inge Røkke i 2009 var en avtale staten sammen med Wallenberg-sfæren hadde inngått med Aker i 2007. For 4,8 milliarder kroner gikk staten inn som medeier i Akers selskap Aker Holding, som eide en større aksjepost i Aker Kværner, dagens Aker Solutions.

Konflikten eksploderte da Aker to år senere solgte et knippe virksomheter og eiendeler til Aker Kværner.

Kritikerne mente Aker Kværner betalte overpris for virksomhetene og at staten led et tap på Røkkes interne handel.

Spørsmålet var om Aker hadde lov til å gjennomføre denne handelen uten at staten som medeier i Aker Holding, fikk være med på beslutningen. Et annet spørsmål var om regjeringen var godt nok informert om det som skjedde.

«Utallige ganger»

Brustad selv mener hun ikke ble godt nok informert av sine egne.

Ifølge boken om Brustad ble både næringsdepartementet og statens representant i Aker-systemet informert om den omstridte transaksjonen på et tidlig stadium. Men de hadde ikke informert om dette på en «grundig nok måte overfor den politiske ledelsen».

Brustad hevder i boken at hun spurte sine folk i departementet «utallige ganger» om de var blitt informert om dette da saken sprakk. Men først etter pressekonferansen i påskeuken, der hun var «forbanna», kom det frem at «det hele var mer nyansert», som hun skriver.

I tillegg ble det snart klart at de juridiske rådene Næringsdepartementet fikk fra advokatfirmaet Selmer ikke akkurat sto fjellstøtt i møte med Akers argumenter.

15 dager etter at Brustad sa hun var «forbanna», holdt Røkke sin pressekonferanse på Månefisken ved Akerselva i Oslo. Han fortalte om transaksjonene. Og imiterte Brustad.

«Je er forbanna», og striden toppet seg. Det ble iverksatt både interne og eksterne granskinger. Meglerhuset UBS så på prisene. De mente prisen var «fair». Senere gjorde Røkke og Brustad opp over en lunsj hos Aker. Men før det fikk Brustad en ny anledning til å bli irritert og forbannet:

Akkurat nå er jeg litt forbannet på denne prosessen. — Sylvia Brustad 8. april 2009

«Før denne lunsjen hadde Sylvias etterfølger som næringsminister, Trond Giske, bedt om unnskyldning på statens vegne og skværet opp med Røkke i forbindelse med et møte i Shanghai», fortelles det i boken.

Giske hadde ikke informert Brustad om dette, noe hun mener han burde ha gjort.

Aker: En sak vi alle har lært av

Akers kommunikasjonsdirektør Atle Kigen sier krangelen med Brustad tilhører fortiden.

— Dette er et tilbakelagt kapittel. Det er en sak vi alle har lært av, og Aker har et utmerket samarbeid med departementet i Aker Kværner Holding om vårt felles eierskap i Aker Solutions.

— Vi har også et meget godt forhold Sylvia Brustad, legger Kigen til.

Etter at den svenske Wallenberg-gruppen solgte seg ut, eier Aker 70 prosent av aksjene i Aker Kværner Holding, tidligere Aker Holding. Staten eier resten.

Foss om Brustad: Pinlig

— Pinlig, mener Høyres Per-Kristian Foss om kritikken fra Sylvia Brustad mot embetsverket i eget departement.

Nærings- og handelsdepartementet er knappe i kommentarene etter at Brustad har rettet kritikk mot embetsverket.

— Dette har vi ingen kommentar til, sa fungerende kommunikasjonssjef Anne Cecilie Lund i departementet i går.

Opposisjonen i Stortinget er kritisk. Høyre-veteranen Per-Kristian Foss mener at Brustads kritikk føyer seg inn i rekken av tilfeller der nåværende og tidligere statsråder i den rødgrønne regjeringen legger skylden på embetsverket i vanskelige saker.

— Det er pinlig at en rekke statsråder går ut og kaster skyld og ansvar på sitt embetsverk. En statsråd er pliktig til å ta ansvaret for det man gjør, sier Foss, som er medlem av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, og dessuten visepresident i Stortinget.

- Hvilke andre politikere tenker du på?

— Jeg tenker på håndteringen av saker etter 22. juli. Vi har nettopp sett hvordan tidligere justisminister Knut Storberget kritiserer politimesteren i Oslo, mens forbruker- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud skylder på eget embetsverk fordi hun ikke hadde fått informasjon om sikkerhetsspørsmål, sier Foss.