Viaplay-exiten ble kunngjort da Schibsted onsdag morgen la frem resultatene for fjerde kvartal 2023.

Bare minutter senere meldte mediekonsernet om toppsjef Kristin Skogen Lunds avgang.

«Etter en grundig vurdering av fordelene med våre alternativer, og med tanke på den forventede endringen i vår bedriftsstruktur, har vi tatt beslutningen om å avvikle og trekke oss ut av vår investering i Viaplay», heter det i onsdagens melding.

I høst overrasket Schibsted med å kjøpe 10,1 prosent av det kriserammede selskapet, den gang med et investeringsbeløp på nær 400 millioner svenske kroner.

Beholdningen stupte i verdi etter at Viaplay la frem krisetall og en restruktureringsplan tidligere i desember i fjor.

Tjente 684 millioner kroner

Schibsted fikk et brutto driftsresultat (ebitda) på 684 millioner kroner i fjerde kvartal 2023, viser ferske tall fra det internasjonale mediekonsernet.

Ifølge Bloomberg ventet analytikerne at Schibsted ville levere ebitda-resultat på 664 millioner kroner.

Mediekonsernet Schibsted inkluderer blant annet Aftenposten, VG, E24, Stavanger Aftenblad, Aftonbladet og Svenska Dagbladet i Sverige. I tillegg inngår en rekke digitale tjenester som for eksempel Finn.no og Lendo.

I tillegg inngår en rekke digitale markedsplasser som for eksempel Finn.no i Norge og Blocket.se i Sverige.

Omsetningen for kvartalet endte på 4,082 milliarder kroner, opp fra 3,988 milliarder kroner i samme periode året før. På forhånd var det ventet en omsetning på 4,07 milliarder kroner.

Schibsted foreslår et utbytte på 2 kroner per aksje, som utbetales i mai 2024.

Har solgt medievirksomheten

I desember ble det kjent at Schibsted ville selge medie- og avisvirksomheten, kalt News Media, til selskapets største aksjonær, Stiftelsen Tinius.

Avtalen verdsetter nyhetsavdelingen til 6,2 milliarder. Det inkluderer Schibsteds eierandeler i nyhetsbyråene NTB og TT, samt Polaris Media.

Det er ventet at salget fullføres i første halvdel av 2024.

E24 er et heleid datterselskap i Schibsted-konsernet. Enkelte journalister i E24 eier aksjer i Schibsted gjennom konsernets aksjespareprogram.

I en tidligere versjon av denne saken sto det at Schibsted omsatte for 4,082 millioner kroner i fjerde kvartal 2023. Det korrekte er følgelig 4,082 milliarder. Feilen ble rettet 07:55.