Strømprisen i Sør-Norge faller til 53 øre kilowattimen i snitt gjennom døgnet onsdag, viser foreløpige tall fra Nord Pool.

Det er det billigste siden slutten av mai for disse tre prisområdene.

Til sammenligning har døgnprisen her ligget på over to kroner kilowattimen de siste to dagene, som også er lavt sammenlignet med de siste månedene.

Strømmen i Sør-Norge blir dyreste på morgenen. Den bikker én krone kilowattimen i timene mellom klokken 7 og 11.

Mindre prisgap

I Nord- og Midt-Norge faller også prisen. Prisforskjellene innad i Norge er likevel langt mindre onsdag enn de har vært mesteparten av det siste året.

I Midt-Norge er snittprisen gjennom onsdag 31 øre kilowattimen, mens den ligger på 25 øre kilowattimen i Nord-Norge.

Her bikker aldri prisen én krone, men de dyreste timene er som ellers i landet på morgenen og formiddagen.

Prisen som fastsettes på strømbørsen Nord Pool er kun den rene kraftprisen. Den er oppgitt uten nettleie, avgifter som moms og påslag til strømselskapene. Nettleien varierer mye mellom ulike nettselskaper. Eventuell strømstøtte trekkes fra på strømregningen.

VGs strømspesial kan du se hva prisen blir time for time hos deg.

Mye vind og regn

Vær og vind, både i Norge og i utlandet, er den viktigste grunnen til at strømprisen faller så mye. Det forklarer kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i Refinitiv.

– I Norge er det veldig mye vind i morgen, og en liten nedgang i forbruket også, sier Djupskås til E24.

Vindkraftproduksjonen onsdag dobler seg i forhold til tirsdag, som heller ikke var en dag med spesielt lite vind, sier analytikerne.

– Det kommer også veldig mye nedbør, særlig på Vestlandet og Sørlandet, sier Djupskås.

På dager med spesielt mye nedbør over et større område kan det bidra til at prisen faller så brått som den gjør onsdag. Det henger sammen med vannkraftproduksjonen som ikke kan styres med fylling av magasiner, for eksempel elvekraftproduksjon, forklarer analytikeren.

Han påpeker også at situasjonen for vannmagasinene i Norge og Norden har kommet nærmere normalen de siste dagene, og at bakken generelt er mer mettet med vann enn tidligere på året.

Meteorologene er også ute på Twitter og melder at store deler av Sør-Norge må vente seg mye regn tirsdag og onsdag.

Mye vind i Tyskland onsdag bidrar også til prisfallet her hjemme.

– Veldig høy vindkraftproduksjon bidrar til å sende prisen ned i Tyskland noen timer midt på dagen, og gjør at vi får import, sier Djupskås.