– Jeg har allerede snakket med banken og fått forsikring om at jeg kan utvide lånetiden hvis det skulle bli helt krise. Men jeg tror det skal gå bra – foreløpig har ikke boliglånsrenten økt så mye som jeg fryktet, sier Emma Horgen Frivold.

20-åringen, som egentlig er fra Askim, kjøpte sin første leilighet i Kristiansand for to år siden, mens hun fremdeles gikk på videregående. Egenkapitalen hadde Frivold spart opp selv. Hennes foreldre har stilt garanti for boliglånet.

Da Frivold overtok leiligheten i 2020 hadde Norges Bank senket renten helt til null, for å dempe tilbakeslaget i norsk økonomi som følge av coronapandemien.

Med rekordlav styringsrente i 14 sammenhengende måneder, kunne Frivold og andre norske lånekunder nyte godt av tilsvarende lave boliglånsrenter.

– Det var veldig behagelig både i 2020 og 2021. Men de siste månedene har boliglånet blitt merkbart dyrere. Det samme med matvarer og strøm, sier Emma Horgen Frivold.

Og dyrere skal det bli. Økonomer E24 har snakket med tror boliglånsrenten vil kunne klatre opp mot femtallet i løpet av neste år.

– Ikke veldig dramatisk

Ved inngangen til 2022 var styringsrenten 0,5 prosent. Deretter har den steget, og i august ble renten satt opp til 1,75, og Norges Bank har varslet at den skal videre opp det kommende året.

Torsdag satt Norges Bank opp styringsrenten opp med 0,5 prosentpoeng til 2,25 prosent. Dette er det høyeste rentenivået siden 2011.

For Emma Horgen Frivold innebærer et rentehopp på 0,5 prosent at utgiftene på boliglånet vil øke med 5.600 kroner – gitt at bankene øker utlånsrenten likt som etter forrige renteheving, viser E24s rentekalkulator.

– Hittil har ikke renteøkningene vært særlige dramatiske for min del. Jeg har blitt nødt til å ta flere vakter på gamlehjemmet og helt droppet hverdagskosen. Nå tar jeg meg kun råd til det absolutt mest nødvendige, sier 20-åringen, som studerer statsvitenskap på Universitetet i Agder og jobber deltid på et sykehjem i sørlandsbyen.

Men i løpet av neste år vil boliglånsrenten bli atskillig dyrere, mener ekspertene.

Geir Axelsen, administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå (SSB). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Forventer den høyeste renten på over 15 år

– Vi anslår at boliglånsrenten i løpet av 2023 kommer over fire prosent, og vil bevege seg noe under fire prosent da vi kommer inn i 2024, sier Geir Axelsen, administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå (SSB).

SSB antok på forhånd at Norges Bank ville øke renten med 0,5 prosentpoeng torsdag, og tror de vil følge opp med rentehevinger på 0,25 prosentpoeng på årets to gjenværende rentemøter.

– Vi forventer at Norges Bank prioriterer å dempe inflasjonen og dermed setter opp renten med til sammen 1 prosentpoeng innen utgangen av året, sier han.

Hvis SSB treffer med sin prognose, og Norges Bank hever renten til 2,75 prosent midtveis i desember, må nordmenn gjøre unna julehandelen med det høyeste rentenivået på over 15 år.

I pengepolitisk rapport anslår Norges Bank at boliglånsrenten vil stige til om lag 4,3 prosent i løpet av neste år.

Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, tror renteøkningene vil gi en boliglånsrente på mellom 4,5 og 4,75 prosent gitt en styringsrente på 2,75 prosent ved utgangen av året.

Nordea Markets har i sine prognoser anslått at boliglånsrenten vil være på rundt fire prosent ved utgangen av året, og øke til rundt 4,5 prosent i løpet av 2023.

I en tidligere versjon av denne saken sto det at Emma Horgen Frivoldkjøpte en toromsleilighet da hun var 18 år. Det riktige er at hun kjøpte en treromsleilighet. Artikkelen ble rettet klokken 13.12.