På rådhuset i Sola kommune har ordfører Tom Henning Slethei (Frp) nylig ryddet kontoret.

Det er rolige dager og de fleste ansatte er fortsatt på ferie, men Slethei har som regel hendene fulle.

Nå lader han opp til kommunevalget, i tillegg til at han jobber fulltid som ordfører og er aktiv investor på Oslo Børs.

Han handler iblant aksjer flere ganger om dagen. Enkelte av transaksjonene er på flere millioner kroner.

I juli har han kjøpt og solgt aksjer som Noreco, Vår Energi og Norse Atlantic.

– Jeg mener at flere politikere bør eie aksjer. Det er grunnmuren i hele vårt velstandssamfunn. Aksjer er for samfunnet, det oksygen i blodet er for en kropp. Hele vårt vestlige samfunn vil kollapse om vi ikke har et velfungerende kapitalmarked, sier Slethei i et intervju med E24.

Debatten raser om politikernes aksjer etter saken om Ola Borten Moes aksjekjøp og regelbrudd, som førte til hans avgang som statsråd og nestleder i Senterpartiet.

Sola kommune fikk ordførerkjedet i gave av Norske Shell i 1968. Shell og flere andre globale oljegiganter har sitt norske hovedkontor her. Foto: Fredrik Refvem / Stavanger Aftenblad

Kjøpte første aksje som 16-åring

Slethei opplyser at han kjøpte sin første aksje som 16-åring. Den gang var det ikke aksjehandel på internett, og han måtte ringe inn til Den norske Creditbank for å legge inn handelsordre.

– Når andre kjøpte moped for konfirmasjonspengene sine, så kjøpte jeg aksjer i Norsk Data.

Han kjente i ung alder på følelsen av å tape penger. Norsk Data endte med å gå konkurs.

– Det var en dyrekjøpt erfaring. Men det er undervurdert å gå på en smell; jeg har gått på flere smeller, sier Slethei.

Siden har det gått bedre.

I fjor gikk Sletheis investeringsselskap Alto Holding med et overskudd på 50 millioner kroner, det beste resultatet i selskapets historie. Slethei tok ut én million kroner i utbytte, penger han sier gikk til å betale formuesskatt.

Det er viktig at politikerne forstår hvordan selskaper og det finansielle markedet fungerer. Aksjemarkedet påvirker både privatpersoner, bedrifter og kommuner, påpeker Slethei.

Foto: Fredrik Refvem / Stavanger Aftenblad

Foreslår bindingstid

Samtidig har Borten Moe-saken fått flere til å kreve at reglene for statsrådenes aksjehandel må strammes opp. Rødt foreslår forbud mot aksjehandel for statsråder.

– Bør statsråder forbys å handle børsnoterte aksjer?

– Jeg er usikker, men sannsynligvis. Det bør i hvert fall være begrensninger på når og hvor ofte de kan handle aksjer.

Han viser til at ansatte i enkelte meglerhus har bindingstider på aksjesalg, slik at de må eie aksjen i for eksempel ett år etter kjøp, for å unngå spekulasjoner.

Han mener likevel man bør være forsiktig med å gjøre drastiske endringer i regelverket basert på et enkelt tilfelle, og viser til saken om Borten Moe.

– Hvis du har en bilvei med 80-sone, og noen kjører i 150 kilometer i timen, så er det ikke åpenbart at det første du gjør er å sette ned fartsgrensen til 70.

Foto: Fredrik Refvem / Stavanger Aftenblad

Politisk eksponert

– Hva med lokalpolitikere?

– Når du åpner kundeforhold med en bank eller et meglerhus, må du krysse av på om du er en «politisk eksponert person» eller ikke. En statsråd eller en stortingspolitiker er det, men ikke en lokalpolitiker.

Han peker på at det er store forskjeller mellom hvor mye innflytelse en statsråd har, kontra en lokalpolitiker. Derfor mener han lokalpolitikere bør ha mulighet til å handle aksjer.

– Det er svært sjeldent at en lokalpolitiker kommer i innsideposisjon, sier Slethei.

Men man kan som lokalpolitiker være inhabil i saker, noe Slethei sier at han er opptatt av.

Slethei sier at han ikke har vært borti saker om habilitet i forbindelse med sine egne investeringer i børsnoterte selskaper, men at det finnes eksempler på at han har meldt seg inhabil i saker om lokale selskaper.

Storeier

I tillegg til aksjer på Børsen, har Slethei investeringer i eiendom og hotell.

Etter en omvisning på ordførerkontoret, går turen videre til Slethei-eide Tananger leilighetshotell. Her har han sitt private kontor, der han handler aksjer og jobber med sine næringslivsinteresser.

Foto: Fredrik Refvem / Stavanger Aftenblad

På Oslo Børs eier han aksjer for over 100 millioner kroner. Mest penger har han i oljeselskapet Noreco, som har skiftet navn til Bluenord. Han har også større aksjeposter i flyselskapet Norse Atlantic og nisjebanken Instabank.

Foto: Fredrik Refvem / Stavanger Aftenblad

– Er på 24/7

– Hvordan har du tid til både å være ordfører og handle aksjer aktivt på Børsen?

– Jeg er på 24 timer i døgnet, syv dager i uken.

Slethei sier han jobber fullt ut som ordfører, men at han også finner tid til aksjehandel. I alle norske kommuner er ordførervervet en lønnet heltidsstilling.

Slethei mener at 30 års erfaring med investeringer i aksjemarkedet har gjort ham til en bedre politiker, blant annet ved å forstå hvor viktig det er å betale ned gjeld.

Dagens regjering kan for lite om aksjer og selskaper, mener Slethei.

– De som sitter i regjeringen forstår ikke fullt ut hva deres handlinger, med blant annet formuesskatten og grunnrenteskatten, gjør for å svekke tilliten ute i det finansielle systemet i verden.

Han mener de kloke, norske hodene og kapitalen «jages ut av landet». Utenlandske investorer er i ferd med å miste tilliten til Norge, på grunn av måten regjeringen behandlet prosessen med å innføre grunnrenteskatt på laks og kraft, hevder Sletheim.

Dette har en stor kostnad, og tilliten er svært viktig for utenlandske investorers syn på Norge, mener Slethei.

– Du ser det ikke direkte, men markedet priser det inn. Politisk stabilitet har vært en av våre fordeler i Norge, men nå er den i ferd med å brytes ned, sier han.