Apples resultat falt 18 prosent i årets andre kvartal, blant annet på grunn av svakere vekst i salget av iPhone. Det er første gang på ti år at selskapet ikke rapporterer om økt overskudd.

Stort sett har selskapets resultater overgått selv de mest optimistiske analytikerne på Wall Street, men nedgangen var ventet, ettersom Apple for noen måneder siden gikk ut og advarte investorene om at resultatet kom til å bli svakere.

Selskapets aksjer har falt kraftig i det siste, og børsverdien av selskapet er redusert med mer enn 280 milliiarder dollar de siste månedene. Aksjen steg to prosent i går etter at resultatene var presentert.

Vinner-rekke brutt

Apple opplyste at selskapet tjener mindre penger på salg av iPad mini enn på storebroren iPad, og at de også har lavere fortjeneste på flere av sine eldre smart-telefoner, som iPhone 4, enn iPhone 5. — Resultatet understreker hvordan en av næringslivets mest bemerkelsesverdige vinner-rekker har blitt brutt, i alle fall for denne gang, skriverFinancial Times.

— Folk er bekymret for at selskapet ikke vil klare å vokse igjen, sier analytiker Walter Piecyk i BTIG Research til avisen.

Nye produkter

Konsernsjef i Apple, Timothy D. Cook, sa på en telefonkonferanse i forbindelse med resultatfremleggelsen at fallet i aksjeprisen har vært veldig frustrerende, men at Apple forblir et sterkt selskap.

- Våre team jobber hardt med noen fantastiske nye produkter, programvare og tjenester som vi gleder oss til å introdusere denne høsten og utover i 2014, sa han, ifølge ft.com.

Øker utbyttet

Apple opplyser i en pressemelding at selskapets netto overskudd falt med 18 prosent til 9,55 milliarder dollar i finansårets andre kvartal, som endte 30. mars. Inntektene økte med 11 prosent til 43,6 milliarder i samme periode.

Selv om resultatet faller, kunne Apple glede investorene med at selskapet planlegger å brine 100 milliarder dollar tilbake til aksjonærene innen 2015, delvis ved å øke utbyttet med 15 prosent, og delvis gjennom tilbakekjøp av aksjer, skriver Reuters.