– I mange år visste vi ikke at det ble jukset med hestekjøtt, men så fikk de en mistanke i Irland og undersøkte det systematisk. De fant massiv juksing med kjøttet, og nå akselererer det fordi vi har begynt å kikke etter, sier Orla Zinck, direktør i Dansk Catering Center, til Politiken.

Den danske avisen har gjennomgått alle innrapporterte tilfeller av juksing med hestekjøtt i Danmark.

Totalt er det blitt avdekket seks ulike tilfeller av juks de siste seks-syv ukene:

  • Lasagne med mer enn 50 prosent hestekjøtt.

  • Penne bolognese med 11 prosent hestekjøtt.

  • Frossent oksekjøtt med hestekjøtt.

  • Tortellini (okse) med mellom 5 og 45 prosent hestekjøtt.

  • Frossent, hakket oksekjøtt med mellom 5 og 30 prosent hestekjøtt.

  • Lasagne med mer enn 60 prosent hestekjøtt.

– Legg om kontrollen

Varene er blitt solgt i supermarkeder, til restauranter og til catering. Noen av varene er blitt trukket tilbake, mens andre er blitt solgt og spist før analyseresultatene forelå.

Zinck mener en total omlegging av matvarekontrollen i Europa er det som skal til for å få brukt med problemet i fremtiden. Han vil ha myndigheter som er mer oppsøkende i sin kontrollvirksomhet.

– Enhver slakter i Danmark vet at hvis du skal jukse, så gjør du det i helgen, for da har kontrollørene for det meste fri. Derfor er det alltid pressen som avslører de store matvareskandalene i Danmark, ikke myndighetene, sier Zinck.

Har nådd Norge

Den omfattende matskandalen som har rystet Europa de siste månedene, ble kjent i januar da det ble funnet hestekjøtt i hamburgere i Storbritannia og Irland.

Skandalen har også nådd Norge. Det er blitt funnet hestekjøtt i disse norske produktene: Coop Lasagne 400 gram og 1 kilogram, Lasagne Bolognese 1 kg fra Rema 1000 og First Price lasagne fra Norges-Gruppen.

Alle produktene er trukket fra markedet.