Fædrelandsvennen skrev tidligere denne uka om at det er store forskjeller i åpningstidsbestemmelsene i landsdelen. Mens blant annet Lillesand sentrum holder åpent på søndager i sommermånedene, har politikerne i Mandal ikke ønsket søndagsåpent.

Saken skal opp på nytt

Bystyret i Mandal hadde saken til behandling i mai. Da stemte 19 av 35 representanter ned forslaget om å søke fylkesmannen om status som typisk turiststed (se faktaboks). Venstre, Frp og seks av syv Høyre-representanter ønsket å sende inn søknaden. Likevel var det et nesten enstemmig bystyre som ønsket å behandle saken på nytt igjen i oktober. Begrunnelsen var at tidsfristen var kort og søknaden mangelfull i mai.

— Vi var ikke forberedt på at saken skulle komme opp. Gruppa vår er delt i saken, og vi ønsket derfor å ha et medlemsmøte før vi bestemte oss. Dermed ville vi flytte saken. Vi syns uansett at det var for kort frist å sende inn en slik søknad. Hadde den blitt innvilget, ville butikker ha måttet endre vaktplanene sine i juni. Det er lite forutsigbart, sier Even Sagebakken. Han er gruppeleder for Arbeiderpartiet i Mandal bystyre.

Vært imot tidligere

Ap har tidligere gått imot å sende en slik søknad da dette er blitt tatt opp flere ganger. Ifølge Sagebakken kan dette nå endre seg.

— Vi er en ny bystyregruppe nå. Derfor vil vi ha forankring i partiet. Denne saken engasjerer våre medlemmer i begge retninger. Vi utelukker ingenting, sier Sagebakken.

Dersom to av partiets representanter stemmer annerledes i bystyret i oktober, enn tidligere år, vil det være flertall for å søke om å holde søndagsåpent til neste sommer.

Selv om partiet i utgangspunktet er imot søndagsåpne butikker har Ap-politikere i flere kommuner stemt for unntak i kraft av at deler av kommunen er turiststeder. Blant annet i Lillesand stemte alle bortsett fra en Ap-politiker for å søke om å få holde søndagsåpent. Lillesand bystyre kunne dermed sende inn en søknad om å få holde søndagsåpent med 26 mot én stemme i 2014. ## Avgjøres i september

Arbeiderpartiet i Mandal skal avgjøre hva de mener om søknaden i september.

— Vi vil mest sannsynligvis mene noe samlet som parti, ettersom saken er prinsipiell. Men jeg ønsker ikke å forhåndsbehandle saken i media, sier Jan Øyvind Åvik, leder i Mandal Arbeiderparti.

Både Sagebakken og Åvik mener at saken var for dårlig behandlet i mai.

— Vi ønsker å se på perioden det søkes for. I tillegg må det diskuteres hvilke områder det er snakk om. I Lillesand er det snakk om sentrum. I Mandal sentrum ligger det ikke bare gågate, men også senter. Da påvirkes byen annerledes enn i Lillesand. Vi ønsker å høre fra alle, inkludert handelsforeningen. Vi ønsker også å høre med arbeidstakerorganisasjonene. Det ble ikke gjort i forrige omgang, sier Sagebakken.

Dobler innbyggertall

Ordfører Alf Erik Andersen (Frp) ønsket å holde søndagsåpent i sommer.

— Vi dobler neste innbyggertallet i disse månedene. Næringslivet og varehandelen er helt avhengige av mest mulig omsetning i sommersesongen for å komme gjennom vintersesongen. Det er god politikk for å sikre arbeidsplasser og skatteinngangen, sier han.