Situasjonen står i sterk kontrast til høsten 2011, da butikkhyllene i verdens rikeste land gikk tomme for smør. Tine, som også er såkalt markedsregulator, hadde undervurdert lavkarbobølgen og bommet på prognoser for melkeproduksjon på grunn av dårlige fôravlinger.
Verden lo
Verden humret. Redningen for norsk julebakst og nasjonens smørsug ble ekstraordinær import fra Danmark og Frankrike.
Før vi er tilbake i 2014, mellomlander vi i 2012 og 2013: I forfjor garderte Tine seg for egen del ved å bestille 500 tonn ekstra smør produsert i Frankrike etter norsk resept. Samtidig ble norske melkebønder premiert med høyere pris for mer fettrik melk.
I fôrkriseåret 2013 bidro dette tiltaket, kombinert med spesiallagde kraftfôrresepter, til å avverge en ny runde med leveringsproblemer.
La frem resultat torsdag:
God resultatvekst i TINE
Trenger ikke importere
Denne høsten er alt som har med ekte norsk meierismør å gjøre på stell.
— Vi har godt med smør til jul og trenger ikke å supplere med import, sier selskapets direktør for verdikjedeforsyning, Egil Sørset til Aftenbladet.
Det blir unødvendig å realisere en kjøpt kvoteandel på 150 tonn av Norges WTO-kvote, ifølge pressekontakt Veronika Skagestad i Tine.
Grovfôret norske kyr gumler i seg nå utover høsten og vinteren er så rikelig og har så høy kvalitet – at det kan måles på melkevolum og fettinnhold, bekrefter en smørblid fagsjef Harald Volden i Tine.
Samtidig hører det med at melkekubestanden her i landet siden 2011 er redusert med om lag 10.000 til 230.000 kyr, ifølge statistikk hos Landbruksdirektoratet. Men fordi avl, fôrsammensetninger og teknologi jevnt og trutt øker melkeytelsen til Dagros er melkevolumet likevel omtrent opprettholdt.
Les også:
Nå fjerner leverandørene nøkkelhullsmerket fra varene
Les også:
Måtte gi bort flere tonn Snøfrisk gratis
— Veldig god situasjon
— I september melket hver norske ku i gjennomsnitt 24,3 liter per dag, mot 24,2 liter i samme måned i fjor. Tilsvarende var gjennomsnittlig fettinnhold i melka 4,18 prosent, mot 4,16 prosent i september 2013, sier Volden.
Fettinnholdet varierer gjennom året. Og det går med 20 liter melk til å lage 1 kilo meierismør. Men på årsbasis tilsvarer disse differansene flere hundre tusen kilo smør.
— Vi har en veldig god råstoff-situasjon. Det betyr at vi kan balansere melkeutnyttelsen til det markedet etterspør, som for eksempel å sikre nok smør til jul, sier Harald Volden.
Jæren er smørøyet
Sett fra bondens ståsted er kontrasten fra fôrkrisa og pessimismen i 2013 til i år veldig stor.
- Det er mye enklere å produsere mer melk med høy kvalitet. Det er veldig god lyd i næringen etter denne sesongen, sier Hå-bonde Sigmund Rangen i en kommentar.
Tine estimerer et eget smørsalg på cirka 9050 tonn i 2014. Det tilsvarer cirka 1,8 kilo per nordmann.
I 2013 og 2012 solgte Tine henholdsvis 8853 tonn og 8918 tonn eget smør. I smørkriseåret 2011 var volumet nede i 7200 tonn.
Over halvparten av selskapets meierismør produseres ved Tine Meieriet Jæren, som er landets største. Anlegget foredler på årsbasis om lag 200 millioner liter kumelk til rundt 40.000 tonn hvitost (Jarlsberg og Norvegia), myseprodukter og smør/margarin.
— Når det gjelder meierismør er prognosen en årsproduksjon på 5700 tonn i 2014. I 2013 lagde vi 5100 tonn smør, opplyser meierisjef Stig Hove til Aftenbladet.