Blant forslagene er økte midler til grunnskolen, opprettelse av 24.000 flere studieplasser, lavere skatt for pensjonister, heving av trygdetaket og økte bevilgninger til vedlikehold av jernbanenettet.

Budsjettet er et kompromiss mellom de to regjeringspartiene Socialdemokraterna og Miljöpartiet samt Vänsterpartiet, som til tross for sterk misnøye med å bli vraket fra koalisjonsregjeringen, likevel har valgt å samarbeide om budsjettet for 2015. ## Gi og ta

Vänsterpartiet har blant annet fått gjennomslag for å bevilge 2 milliarder svenske kroner mer til ansatte i eldreomsorgen og å øke barnebidraget til aleneforeldre.

Samtidig har Socialdemokraterna måttet gå tilbake på noen av sine valgløfter, blant annet halvering av moms på restauranter og skattefradrag på tjenester i hjemmet, det vil si rengjøringshjelp og lignende.

Miljöpartiet har fått gjennom flere bevilgninger til naturvern, men må samtidig redusere kravene om høyere bensinavgift og andre miljørelaterte avgifter.

BAKGRUNN:

Øker alkohol— og tobakksavgifter

De tre partiene er også enige om å bevilge 1 milliard kroner ekstra til helse- og omsorgssektoren. Budsjettsatsingene skal finansieres av skatteøkninger, blant annet økt skatt på høy inntekt, høyere avgifter på alkohol og tobakk og økt arbeidsgiveravgift for dem over 65 år.

- Sverige står overfor store utfordringer. Vi har store underskudd i statens finanser, og vi må derfor ta utfordringen med et stramt budsjett, sa finansminister Magdalena Andersson (S) da hun presenterte budsjettforslaget torsdag.

Truer med å velte regjeringen

Den borgerlige opposisjonen, Alliansen, kritiserer skatteøkningene og sier de får konsekvenser for arbeidslivet. Samtidig truer det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokraterna (SD) med å felle regjeringen og tvinge fram nyvalg. Partiet ble som kjent det tredje største i Riksdagen etter valget, og sitter i en ganske så mektig vippeposisjon.

— Vi konstaterer at satsingene som regjeringen gjør, slår veldig negativt ut for sysselsetting og vekst, sier SDs finanspolitiske talsmann Oscar Sjöstedt ifølge Aftonbladet.

LES OGSÅ:

Den borgerlige Alliansen kommer om kort tid til å legge fram sitt eget budsjettforslag.

Sjöstedt understreker at Sverigedemokraterna ennå ikke har bestemt seg for hvilket budsjett partiet vil støtte når Riksdagen stemmer over saken i desember.