Arvid Grundekjøn, ordfører i Kristiansand Foto: Erling S. Hægeland
Tønnes Seland, ordfører i Audnedal Foto: Tore André Baardsen

Fædrelandsvennen har sjekket byggesøknadsgebyrene for en vanlig enebolig for alle kommunene på Sørlandet. Mens 20 av landsdelens 30 kommuner tar under 8000 kroner for en enkel byggesøknad, tar kommunene Arendal, Mandal og Kristiansand henholdsvis 17.773 kroner, 20.000 kroner og 23.000 kroner for behandling av den samme søknaden.

— Dekker selvkost

Arvid Grundekjøn, ordfører i Kristiansand Foto: Erling S. Hægeland

— Det er politisk vedtatt at gebyret skal dekke selvkost på tjenesten, sier Arvid Grundekjøn, ordfører i Kristiansand. Han viser til at byggesøknadsgebyret kun skal dekke reelle kostnader kommunen har med tjenesten som saksbehandling og at karttjenester holdes à jour.- Kostnadsgrunnlaget revideres jevnlig og ble sist gjennomgått i fjor, sier Grundekjøn.

Ivelandsordfører Gro-Anita Mykjåland er ikke uventet fornøyd med at kommunen har Sørlandets laveste byggesøknadsgebyr.

— Vi ønsker å legge til rette for at folk skal flytte til Iveland og bygge egen bolig. Det er mange regulerte boligtomter i kommunen, og vi ønsker å tilby lave gebyrer og rask ekspedisjon av byggesøknaden, sier Mykjåland.

Bevisst politikk

At Kristiansand krever nærmere tigangeren i gebyr, overlater hun til byens egne politikere å kommentere. For Ivelands del handler gebyrnivået om en bevisst politikk.

— Vi vet at det er kostbart å etablere seg, og lave gebyrer er en måte å ønske velkommen til Iveland på, sier ordføreren og viser også til mandagens oppslag i Fædrelandsvennen om at folkeveksten på Sørlandet, i prosent, var høyest i Iveland.

— Er du redd for at de høye gebyrene kan skremme folk fra å flytte til byen, Grundekjøn?

— Dagens avis viser jo at Kristiansand vokser mer enn på lenge, men ellers har jeg ikke noe fasit på det spørsmålet. Når det gjelder løpende bokostnader og prisnivået på boliger generelt, kommer Kristiansand godt ut. Så totalbildet for boligmarkedet er positivt, sier Grundekjøn.

Jubler for nybygg

En annen kommune som kan friste med lave gebyrer, Audnedal, kommer Kristiansand til unnsetning når det gjelder gebyrnivået.

Tønnes Seland, ordfører i Audnedal Foto: Tore André Baardsen

— I Kristiansand er det nok en mer kompleks saksbehandling, med flere motsigelser fra naboene, gjerne involvert advokat. I Audnedal jubler naboene når noen vil bygge et hus. Så til Kristiansands forsvar koster nok saksbehandlingen per byggesøknad vesentlig mer enn i Audnedal, forteller Tønnes Seland.Ordføreren i Audnedal legger imidlertid ikke skjul på at lave gebyrer er en måte å prøve å trekke til seg nye, sårt tiltrengte audnedøler. Og at det av én annen årsak også er hyggelig å være nest billigst på Sørlandet.

— Selv om vi er billige på tekniske tjenester, synes fortsatt audnedølene at vi er altfor dyre. Så det er jo hyggelig å havne på rett side av tabellen, avslutter Seland.

- Stopper opp

Kristiansand må være ungdomsvennlige og ikke på topp på gebyrer og eiendomsskatt, mener Huseiernes Landsforbund.

Espen Solum, leder for Huseiernes Landsforbund i Vest-Agder, sier at Kristiansand har en fantastisk næringspolitikk, og at dette også bør gjenspeiles i en offensiv ungdomspolitikk.

— Kommunen bør ikke være på topp på gebyrer og eiendomsskatt. Vi må være ungdomsvennlige og legge til rette for førstegangsetablerere, ikke oss feite femtiåringer. Det kan du godt sitere meg på, sier Solum.

Han mener unge med høy studiegjeld som skal bygge sitt første hus vurderer veldig sterkt hvor de skal putte 23.000 kroner.

— Gebyrene bør gi lyst til å søke, ikke ta motet fra de unge fordi det blir for dyrt. Ethvert boligmarked er avhengig av de unges investeringslyst, hvis ikke stopper markedet opp.

Dekker kun 80 prosent

Mandal har landsdelens nest dyreste byggesøknadsgebyr, men dekker fortsatt ikke inn kostnadene ved tjenesten.

Tore Askildsen, ordfører i Mandal, opplyser at kommunen, selv med byggesøknadsgebyr på 20.000 kroner, kun dekker 80 prosent av de reelle kostnadene.

— Vi skulle gjerne hatt det rimeligere, men vi har et pålegg fra bystyret om å dekke inn kostnadene for saksbehandlingen.

— Iveland og Audnedal håper lave gebyrer tiltrekker seg boligbyggere. Er du redd for at deres gebyrer skremmer vekk potensielle innflyttere?

— Jeg tror ikke og håper ikke det. Vi skal være på hugget på service og tilrettelegging ved byggesøknader. Ellers tror jeg jo at andre ting som skole, barnehage og bomiljø er ting som er viktigere for å få folk til å bosette seg i kommunen enn størrelsen på byggesøknadsgebyret, sier Askildsen.