«Fristen for å søke stillingen som publisher i Agderposten går ut klokken 10 i dag. Vil informere dere om at jeg ikke søker stillingen. Jeg har bestemt meg for å søke etter nye utfordringer utenfor huset og har sendt min oppsigelse til Nils.«

Prinsipielt synd

Sjefredaktør i Agderposten, Morten Rød, har sagt opp sin stilling. Administrerende direktør Øyvind Klausen er den eneste søkeren når mediehuset fra 15. august skal ha en eneleder. Foto: Kjartan Bjelland

Slik ble de ansatte i Agderposten informert om at sjefredaktør Morten Rød ikke tok opp kampen om å bli sjefredaktør og administrerende direktør i Agderposten, som kalles publisher eller eneleder.Til Agderpostens journalist la han til at han prinsipielt synes det er synd at det innføres en eneledermodell men at han forstår hvordan Agderposten tenker og respekter det.

Visste ikke

— Jeg hadde en dialog med Morten i helga, og ba han tenke seg grundig om. Resultatet ble jeg klar over i dag, sa styreleder Nils Kristian Gauslaa som leder Agderposten-konsernet.

Administrerende direktør Øyvind Klausen fikk ikke vite noe før mandag.

Heller ikke journalistenes klubbleder Arne Ingemar Eggen.

— Det kom som et sjokk på meg, helt ut av det blå, sier Eggen og som synes det ville vært spennende med de to søkerne til publisher-jobben, og som så fram til å vekte «disse to gode søkerne».

Skal spare

Øyvind Klausen satt i et langt ansettelsesintervju mandag. Onsdag skal redaksjonsklubbens styre komme med sin innstilling. Samme dag kommer innstillingen til avisens styremøte fredag.

Fra kilder i konsernstyret får Fædrelandsvennen opplyst at formålet med å gå over til eneledermodellen i både Varden og Agderposten er for å spare penger.

— Hvor mye sparer dere?

— He-he, humrer styreleder Nils Kristian Gauslaa og forklarer at økonomien ikke er avgjørende, men at toppledelsen i de to mediehusene allerede er redusert fra fire til tre, og at det i fremtiden vil være mer hensiktsmessig med kun én i hver.

— Det er cirka 40 ansatte i Agderposten, cirka 45 i Varden. Antallet er redusert og vi ønsker ikke være ekstremt topptunge, sier han.

Redaksjonell kompetanse

Øyvind Klausen høster lovord fra både eier og ansatte i konsernet. Ankepunktet er den redaksjonelle erfaringen, ikke minst fra journalistene. Men redaksjonsklubben åpnet døren et ekstra hakk for Klausen uten journalistisk erfaring.

— Vi har satt en klar betingelse: En publisher skal normalt ha redaksjonell erfaring. Men redaksjonsklubben valgte å si at vår publisher må ha redaksjonell kompetanse. Og ordvalget er bevisst. Vi ønsket en bredere søknadsmasse, sier klubbleder Eggen.

Morten Røds siste arbeidsdag er fredag 12. august. Nye publisher er på plass mandag 15. august.

Samlet vurdering

Overfor Fædrelandsvennen forklarer Rød sin oppsigelse slik:

— Etter en samlet vurdering av situasjonen, så har jeg funnet ut at nå er tiden der for meg; til å finne noe utenfor Agderposten-huset, sier Morten Rød.

— En dramatisk avgjørelse når det skjer etter omorganisering til eneledermodell?

— Jeg synes ikke det. Dette har vært en ryddig prosess, jeg føler ikke noe dramatikk rundt det, sier Rød.

Administrerende direktør i Agderposten og Varden Øyvind Klausen (t.v.), er eneste søker til jobben som sjefredaktør og administrerende direktør i Agderposten. Her med Jan Arild Tveten, Nils K. Gauslaa og tidligere ansvarlig redaktør i Varden Lars Kise. Foto: Fredrik Pedersen

Han kan bli Agderpostens nye toppsjef

Øyvind Klausen er den eneste søkeren til stilingen som publisher i Agderposten. Fredag avgjør styret hvem som får jobben.

— Hvem er du som kan bli eneleder i Agderposten denne uka?

— Hvem jeg er? Hvorfor vil du vite det, spør Øyvind Klausen, som etter en lang forklaring er klar til å svare.

Det er fire og et halvt år siden han kom til Agderposten som markedsdirektør. I 2013 overtok han jobben som administrerende direktør etter Nils Kristian Gauslaa, som har bygd lokalavisen i Arendal til å bli et betydelig aviskonsern. Da Agderposten overtok Varden i Skien, ble han administrerende der samtidig.

— Med samme lønn, bemerkes det. - Som ellers i denne bransjen: Dobbelt så mye arbeid til samme lønn.

Medier

Bakgrunnen har han fra forlagsbransjen, der han var med å starte og drev Høyskoleforlaget i ti år. Senere kom han inn som administrerende direktør i Ivisjon.

— Jeg har jobbet i medievirksomheter i 24-25 år, forteller han.

Men ønsker ikke å si mer om sin redaksjonelle erfaring, som han ble spurt om under ansettelsesintervjuet mandag.

— Jeg er ikke en gang innstilt til jobben, og vil ikke ta noe for gitt. Det er styret som fredag ansetter eller går videre med en ekstern prosess. Vi må ha respekt for den prosessen, sier han.

— Men din redaksjonelle erfaring?

— Siden 2002 har jeg etablert noen bokklubber og tidsskrifter. Jeg har jobbet med medieprodukter siden 1991. Jeg har mye redaksjonell erfaring, men ikke fra avisredaksjoner, sier han.

Hardt arbeidende

Øyvind Klausen er oppvokst på Søm, men peker bestemt på Posebyen som sitt hjemsted. Møte med arendalittene beskriver han som utelukkende positivt.

— Vi trivdes så godt at vi flyttet hit for to-tre år siden, sier han.

— Så hvordan tar Arendal imot en redaktør fra Kristiansand?

— Som sagt, det blir feil å svare på slike spørsmål, sier han.

Blant dem Fædrelandsvennen mandag har intervjuet i og rundt mediehuset, fremholdes Klausen som en godt kvalifisert søker til jobben. Hardt arbeidende, dyktig og godt likt.

Hardt arbeidende går igjen. Også når han skal beskrive seg som fotballspiller på Start i glansårene 1989 til 1993, da spilte han på midtbanen sammen med Erik «Myggen» Mykland og Tommy Svindal Larsen.

— Man finner ofte en rolle som laget har behov for. Med kreative spillere som Myggen, Svindal Larsen og Morten Pettersen, var nok jeg en mer hardtarbeidende indreløper som supplerte de kreative kreftene i laget, sier han.