Det kommer frem i en gigantisk lekkasje av 28.000 sider med konfidensielle skatteavtaler godkjent av myndighetene i Luxembourg.

Bak lekkasjen står International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), som har samarbeidet med over 80 journalister i 26 land for å undersøke de svært kompliserte, hemmelige skatteavtalene.

— Ikea er ikke bare verdens beste til å pakke møbelpakker, men også til å unngå å betale skatt, skriver den franske avisen Le Monde.

— Hvem kunne mistenke at gevinsten fra hver Billy-bokhylle som ble solgt, går til Luxembourg og passerte Nederland, Sveits, Kypros og karibiske offshoresentre, skriver avisen.

Sparer milliarder i skatt

Ikea er bare ett av selskapene som har inngått hemmelige skatteavtaler.

De 340 selskapene har overført flere hundre milliarder dollar til Luxembourg og dermed spart milliarder i skatt.

Takket være "eventyrlandet" Luxembourg går nabolandene i Europa glipp av enorme skatteinntekter fordi pengene overførtes til det lille hertugdømmet i midten av Europa.

Samtidig som innbyggerne i Luxembourg er blitt blant verdens rikeste, har resten av Europa akutte pengeproblemer og må kutte kraftig i offentlige utgifter.

Avtalene er likefullt lovlige.

Sjekk de hemmelige skatteavtalene her.

Betaler mindre enn 1 prosent i skatt

Avtalene går ut på at selskapene kan spare skatt ved å flytte fortjenesten over til Luxembourg fra landene de har hovedkvarter eller gjør forretninger i, ofte via et intrikat sett av overføringer mellom selskaper i ulike deler av verden.

Avtalene tyder på at noen av selskapene slipper unna med en effektiv skatt på mindre enn 1 prosent på pengene de flytter til Luxembourg.

Ved hjelp av låneavtaler mellom søsterselskaper i forskjellige land flyttes profitten ut, og de skattbare inntektene reduseres drastisk.

Avtalene utnytter de internasjonale skattereglene som gjør det mulig å flytte milliarder av dollar gjennom såkalte "hybridlån".

Se videoen avhvordan dette fungerer her.

Granskes av EU

De lekkede dokumentene omfatter 548 private skatteavtaler fra 2002 til 2010 som ofte omtales som "comfort letters". Dette er avtaler som Luxembourg inngår med selskapene.I et EU som sliter med stor kutt i offentlige budsjetter og økonomiske nedgangstider, vekker lekkasjen sterke reaksjoner i store deler av Europa.

EU etterforsker nå skatteavtaler som selskapene Amazon og Fiat har inngått i Luxembourg, samt en rekke andre selskaper i Irland og Nederland.

Saken skaper internasjonale politiske komplikasjoner fordi EU-kommisjonen nå ledes av Jean-Claude Juncker. Han var statsminister i Luxembourg fra 1995 til 2013, nettopp i den perioden da landets myndigheter inngikk skatteavtalene som er omtalt i lekkasjene.

Han har tidligere avvist at landet er et skatteparadis og lovet i Brussel at han skulle "prøve å innføre noe moral og etikk i det europeiske skattelandskapet".

Junckers talsmann sier til nyhetsbyrået AFP at EU er klare til å innføre sanksjoner mot Luxembourg hvis EUs granskning konluderer med at skatteavtalene bryter EUs regelverk.

I dag sier EU at avsløringene fra ICIJ skal granskes.

Lekkasjene skaper reaksjoner over hele verden

På listen over de 340 store selskaper som når får sine hemmelige skatteavtaler i Luxembourg offentliggjort, står også en rekke andre store selskaper, i tillegg til Ikea og Pepsi:

Amazon, Apple, Accenture, Abbott Laboratories, American International Group (AIG), Amazon, Blackstone, Deutsche Bank, the Coach handbag empire, H.J. Heinz, JP Morgan Chase, Burberry, Procter & Gamble, the Carlyle Group og Abu Dhabi Investment Authority.

Det danske telekonsernet TDC har også kommet i søkelyset i Danmark, skriver avisen Politiken.

I Sverige står flere store, velkkjente selskaper på listen i tillegg til Ikea, blant annet Tele2, SEB Nordic Kapital, IK Investment Partners og EQT, melder SVT.

PricewaterhouseCoopers: — Vi har ikke gjort noe feil

De lekkede dokumentene omfatter avtaler forhandlet frem av PricewaterhouseCoopers. Selskapet er av verdens største revisor- og rådgivningsselskaper med 184.000 ansatte i 157 land med en omsetning på over 32 milliarder dollar.

Selskapet er også meget store i Norge med 1600 ansatte i 36 kontorer.

Hvordan dokumentene har lekket fra selskapet, om de er stjålet og hvem som har gjort, er usikkert. Men en rekke uavhengige eksperter slår fast at materialet er ekte.

Selskapet har truet ICIJ med rettslige skritt dersom journalistene publiserer dokumentene.

— Vi kommenterer ikke enkeltsaker og avviser enhver påstand om at vi har gjort noen feil, skriver PricewaterhouseCoopers i en offentlig kommentar til lekkasjen.

De fleste dokumentene er fra 2009 og 2010, og flere av selskapene sier at de nå har avsluttet avtalene.

- Et magisk eventyrland

Hemmelige skatteavtaler til 340 store selskaper fra hele verden viser hvordan landene i Europa går glipp av milliarder i skatteinntekter.— Luxembourg er et magisk eventyrland, sier professor Stephen Shay ved Havard Law School til ICIJ.

— Denne databasen er bevis på hvordan Luxembourg hjelper multinasjonale selskaper å unngå skatt over hele verden.

– At dette kommer ut, tror jeg påskynder arbeidet som pågår i OECD. Det er en ytterligere bekreftelse på at man bruker de ulike landenes skatteregler for å unngå beskatning, sierenhetssjef Tomas Algotsson i det svenske Skatteverket til SVT.

— Dette er en global historie som bare kan fortelles med et globalt blikk, sier den franske TV-journalisten Edouard Perrin, som har undersøkt skatteavtalene i mer enn tre år.

- Dette er første gang at vi egentlig ser innsiden av hvordan Luxembourg fungerer som et skatteparadis, sier den tidligere britiske skatteinspektøren Richard Brooks.

Han har skrevet boken The Great Tax Robbery , og ble leid inn av ICIJ for å undersøke dokumentene.

— Landene som mister penger, vet ikke om det, og vet heller ikke hvordan dette fungerer, sier Brooks.

Her kan du følge hvordan saken dekkes i hele verden.