— Vi kvittet oss med det store tapsprosjektet på Husnes, det har vært deilig å gjøre seg ferdig med det, sier Kurt Mosvold, daglig leder for selskapet Mosvold & Co, der han, kona og barna også eier 75 prosent av aksjene.

Finansmarerittet

I 2007 investerte han i et kjøpesenter på Husnes. Her ble det brukt store summer på renovering og utbygging, og Mosvold la blant annet inn seks millioner på en stor park utenfor senteret. Kommunen la også inn seks millioner. Parken inkluderer en keramikkrukke laget av Kjell Nupen.

I stedet for å gi god avkastning endte kjøpesenter-invisteringen i et finansmareritt.

— Leieinntektene ble ikke så høye som forventet, mens byggekostnadene sprakk kraftig. I mai år fikk vi solgt vår siste andel på 25 prosent kjøpesenteret, og er ferdig med det tyngende prosjektet, sier Mosvold.

I 2014 sto kjøpesenteret for 12 millioner av det samlede underskuddet på 19 millioner. 5,6 millioner har gått med i tap på valutalån på grunn av den negative kursutviklingen. Resten av tapet skyldes blant annet renteutgifter på lån, og lønnsutgifter.

- Hvordan ta inn et så stort tap?

— Shippinginvesteringene våre har vært veldig positive, med flere titalls millioner i overskudd. Det er også viktig å huske at vi har en stor eiendomsportefølje som stiger jevnt i verdi, som ikke kommer til syne i regnskapet. Verdimessig er det derfor ikke så ille som resultatet på Husnes skulle tilsi, selv om det førte til store underskudd, sier Mosvold.

Ser positivt på 2015

Året før, 2013, var underskuddet enda større. Årsresultatet viste et underskudd på nærmere 40 millioner. I år er underskuddet gått ned med 20 millioner. 2015 ser foreløpig svært lyst ut, skal vi tro investoren.

— Vi har akkurat solgt et næringsbygg i Denver i USA med en hyggelig fortjeneste. Per i dag ser det ut til at inneværende år blir svært hyggelig, sier Mosvold.

Mosvold & Co AS er et familieeid, kristiansandbasert investeringsselskap. Investeringene er knyttet til eiendom, shipping og aksjer. Selskapet har store eiendomsmasser, det meste ligger i Kristiansand, men de har også eiendommer i Tyskland, USA og Sri Lanka. Flere av byggene har selskapet brukt mye penger på å rive og bygge opp igjen eller totalrestaurere.

Forventer verdistigning på Skudeviga

Selskapet nylig kjøpt opp Skudeviga, der 46 boliger representerer alt som kan forbindes med Sørlandsidyll: Hvite hus, bølgeskvulp, og trær som vaier i vinden. Hittil har dette boligområdet vært et pengesluk. Prosjektet har nemlig gått med underskudd helt siden oppstarten i 2004, med et unntak av et positivt resultat i 2009. Nå ser det derimot lysere ut.

— Det går veldig greit der ute nå. Det blir ikke gullkanta prosjekt for oss som er utbyggere på grunn av høye kostnader i forhold til leie og salgsinntekter, men det har blitt veldig flott der ute, og de som bor der, liker seg godt. Vi forventer en verdistigning på leilighetene og hyttene i Skudeviga, så resultatet der er forventet å bli positivt, sier Mosvold.

Mosvold & Co
20142013
Inntekter75,673,5
Ord. avskrivninger15,712,5
Driftsresultat13,16,0
Resultat før skatt-23,3-39,6
Anleggsmidler680,3694,6
Omløpsmidler92,0117,9
Egenkapital170,3191,1
Langsiktig gjeld451,8450,1
Kortsiktig gjeld150,3171,3
Regnskapets info.nivå{smile}{smile}
Inntjening{sad}{sad}
Betalingsevne{sad}{sad}
Egenkapitalandel{smile}{smile}
(Alle tall i millioner kroner)