— Jeg er forferdelig lei for det jeg har gjort, og for det jeg har påført andre, sa mannen i 40-årene i Kristiansand tingrett tirsdag.

I en såkalt tilståelsessak møtte han for å forklare seg og høre påtalemyndighetens forslag til straff: Fengsel i ett år og en måned.

Saken ble kjent i mars ifjor. Da leverte Megleren i Grimstad frivillig tilbake sin meglerbevilling etter å ha anmeldt sin styreleder for grovt utroskap. Samtidig ble selskapet selv anmeldt av en eiendomsutvikler for underslag.

La kortene på bordet

Megleren i Grimstad var eid av et ektepar som har vært mange år i bransjen. Dem hadde styrelederen kjent i mange år.

I retten erkjente han å ha tappet foretaket for 1,3 millioner kroner. Han forklarte i retten at ulovlighetene startet da han ville hjelpe en kamerat som slet med likviditet i et byggeprosjekt utenfor Agder.

Metoden var å garantere for 850.000 kroner til kameratens kreditor på vegne av selskapet styrelederen selv arbeidet i. Men han kom i skvis da kameraten ikke fikk orden på økonomien sin og kreditoren krevde garantien oppfylt.

— Jeg skulle gått til arbeidsgiveren min og forklart. Men jeg var på febrilsk jakt etter penger. De første 150.000 klarte jeg å betale privat, og forsøkte å kjøpe meg litt tid med det, sa han i retten.

Kontaktet eiendomsutvikler

Neste steg var å kontakte en annen venn gjennom mange år. Styrelederen visste at eiendomsutvikleren hadde penger etter et salg stående på en sperret klientkonto hos Megleren i Grimstad.

I en e-post ba styrelederen om å få låne 850.000 kroner av disse pengene. Han hevdet han gjorde eiendomsutvikleren klar over at dette ikke var lovlig.

I et svar skal eiendomsutvikleren ha akseptert dette med «Ok, for meg, min venn».

Ifølge advokaten til styrelederen, Pål M. Andreassen, hevder eiendomsutvikleren at dette ikke stemmer. Han har vist til en annen e-post der han i stedet skal ha svart: «Nei, dette går ikke, min venn»

Styrelederen fastholdt sin versjon i retten, og forklarte videre at han senere samme dag ble oppringt av eiendomsutvikleren.

— Han ringte meg i bilen og sa at han kunne trenge litt bedre likviditet selv, og at han ville ha 600.000 kroner selv, forklarte styrelederen.

Overførte penger

Deretter ba han daglig leder i Megleren i Grimstad om å overføre 700.000 kroner til kameratens kreditor og 600.000 kroner til et selskap kontrollert av eiendomsutvikleren.

— Jeg visste veldig godt at det hadde jeg ikke anledning til å gjøre, sa styrelederen i retten.

Fædrelandsvennen har snakket med eiendomsutvikleren. Han ønsker ikke å kommentere saken utover dette:

- Jeg har ikke gjort noe galt, og er forsøkt dratt inn i saken for at styrelederen skal få lavere straff, sier han.

I tillegg til grovt økonomisk utroskap skal styrelederen dømmes for å ha forfalsket et skjøte og en e-post i forbindelse med eiendomsprosjekter andre steder i landet. Også dette har han erkjent. Motivet var å kjøpe seg tid for å skaffe til veie pengene han hadde tappet fra Megleren i Grimstad.

— Jeg viklet meg inn i ulovligheter, sa han i retten.

På grunn av habilitetsproblemer i Agder-politiet har saken blitt etterforsket av Vestfold politidistrikt. Bare deler av den er så langt blitt påtaleavgjort.

Finanstilsynet gransket selv Megleren i Grimstad og anmeldte foretaket for ett år siden.