Eivind Vinde jobber for 11 nordjyske kommuner som ønsker å tiltrekke seg kompetanse og få mer fart i næringslivet. Han hadde tatt ferjen fra Hirtshals for å være med på lunsjmøte i Næringsforeningen. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Lavere oljepris og banker som kanskje tvinges til å stramme inn på utlånspraksis, er to usikkerhetsmomenter fremover. Hva som skjer med tomteområder som ble kjøpt dyrt i tiden før finanskrisen, skal også bli interessant å se.

Slik lød litt av oppsummeringen da de to lokale Kruse Smith-toppene Jon Syrtveit og Rune Berntsen avga «løypemelding fra bygg- og eiendomsbransjen på Sørlandet», som det het i invitasjonen fra Næringsforeningen i Kristiansandsregionen. Arrangementet inngikk i Næringsforeningens serie av fredags-lunsjmøter og påmeldingen var så stor at det ble flyttet fra Generalboligen til lånte lokaler hos Noroff i Elvegata. Tett på 100 mennesker må ha vært til stede.

Større usikkerhet

— Usikkerheten har økt og 2015 blir et utfordrende år. Boligmarkedet kommer til å være omtrent som i 2014. I år blir det lite drahjelp fra det offentlige i form av infrastrukturprosjekter, men mer i 2016. Da skal det jo bygges ny Varoddbro og E18 skal utbedres østover fra Arendal, blant annet, sa Jon Syrtveit.

Han så for seg en reduksjon i tallet på ansatte i bygg- og anleggsbransjen på Sørlandet på seks prosent dette året.

— At arbeidsgiverperioden har økt fra ti til 20 dager ved permitteringer, gjør at flere tyr raskere til oppsigelser enn før. Bransjeorganisasjonen vår anslår også at totalomsetningen vil synke noe fra 2014 til 2015, ordrereserven likeså. Men det skal lysne litt igjen i 2016, spådde Syrtveit.

Boligmarkedet

Han og Berntsen brukte en god del av sin tilmålte tid på boligmarkedet.

— Hvor det bygges mindre enn befolkningsveksten skulle tilsi, særlig i de største byene. Når det gjelder Kristiansand, har riktignok prisutviklingen vært svakere de siste årene enn i landet som helhet, men ser man på de siste ti årene, ligger vi der vi skal, mente de to og bladde opp en liste over nybyggprosjekter som er under utførelse i år. (Se faktaramme.) I sum blir det ikke få boenheter.

Betongmann

Blant tilhørerne satt Johannes Tofte, som leder betongelementprodusenten Nor Element med produksjon i Mandal, Marnardal og Kristiansand.

— Vi ser i grunnen ganske lyst på det. Ordrereserven er betydelig og vi er tungt engasjert i byggingen av et stort næringsbygg i Bergen, blant annet.

— Dere har kanskje noe å bidra med i tider med skjerpet kostnadsfokus?

— Jeg mener jo at elementbaserte bygg er fremtiden, røpet Tofte.

Dansk utsending

En annen person som satt og fulgte med, var Ejvind Vinde. Det viste seg at han hadde tatt ferjen fra Hirtshals for å prøve å knytte nyttige kontakter i Sørlandets næringsliv.

Eivind Vinde jobber for 11 nordjyske kommuner som ønsker å tiltrekke seg kompetanse og få mer fart i næringslivet. Han hadde tatt ferjen fra Hirtshals for å være med på lunsjmøte i Næringsforeningen. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Jeg arbeider for 11 nordjyske kommuner som ønsker å tiltrekke seg mer kompetansearbeidskraft, for derigjennom å få fart på «ervervslivet». Nordjylland er jo en utkant i Danmark, fastslo Vinde, som irriterte seg kraftig over tiden det tar å kjøre bil fra Hampa til rundkjøringen ved Arkivet.