Rundt 650 Norwegian-piloter er nå ute i streik. Det får store konsekvenser for flytrafikken.

Så å si alle onsdagens innenlandsflyvninger i Norge, Sverige og Danmark er innstilt. Om lag 35.000 kunder er berørt.

Tidlig onsdag morgen var det få Norwegian-passasjerer å se på Oslo lufthavn. Aftenpostens reporter på flyplassen kan fortelle om kontrollerte tilstander og lite kø hos kundesenteret til Norwegian.

Det ser ut til at de fleste har fulgt Norwegians råd til sine passasjerer: Hold deg hjemme!

Norwegian opplyser at de som likevel kommer til flyplassen, vil bli sendt hjem eller forsøkt booket om til et annet fly. Det er foreløpig uvisst om selskapet vil klare å få til dette i løpet av dagen.

Slik ser Norwegians ruteinformasjon ut like etter klokken 07 onsdag.

Fikk beskjed fra mediene førstTori Husum er blant dem som er rammet av streiken. Flyet hennes fra Bergen ble kansellert, og alternativet var nattog til Gardermoen hvor ferden går videre til Madrid.

— Intuisjonen min gjorde at jeg kjøpte en togbillett før endelig beskjed i går kveld. Og det var lurt, fordi vi fikk beskjeden om at flyet var kansellert veldig sent, sier hun.

Tori Husum synes Norwegian kunne ha vært tidligere ute med informasjon til sine passasjerer. Foto: Steffen Pedersen Øberg

— Jeg tror SAS sine morgenfly var utelukket, og det går én buss fra Bergen i 9-tiden om kvelden. Så om nattoget hadde vært fullt, hadde jeg ikke kommet meg hit.Det virker som om de fleste reisende med Norwegian onsdag morgen hadde fått beskjed om at flyet deres var kansellert. Likevel mener Husum at Norwegian har mye å gå på når det gjelder å informere kundene sine.

- Jeg fikk beskjed av mediene én time før jeg fikk sms fra Norwegian, sier hun.

I en uttalelse på sine hjemmesider beklager Norwegian ulempene streiken medfører for passasjerene.

«Norwegian beklager på det sterkeste den usikkerheten våre passasjerer opplever i forbindelse med bruddet i meklingen mellom Norwegian Air Norway (NAN) og Norwegian Pilot Union/Parat og vi har forståelse for at mange er bekymret for sine reiser de neste dagene»

Flyselskapet uttaler at de prøver så godt de kan å holde sine passasjerer oppdatert på situasjonen. Alle som har lagt inn mobilnummeret sitt ved bestilling vil få sms om kansellering.

Klager på dårlig informasjon

— Jeg syns informasjonen fra Norwegian har vært kjempedårlig. Jeg syns de kunne vært mye tidligere ute med å forstå at det ikke kom til å bli enighet. Jeg forsøkte å ringe mange ganger i går, for jeg skal noe viktig, så det var nødvendig å vite om jeg måtte kjøpe nye flybilletter eller ikke, sier Husum til Aftenposten.

- Blir det Norwegian igjen?

— Jeg skal unngå det. Det er umulig å si, for det har mer å gjøre med hva som passer. Men det blir jo på ingen måte førsteprioritet.

- Hva syns du om hvordan Norwegian holder på i denne konflikten?

— Elendig. Jeg kan ikke fatte og begripe hvorfor de ikke kan gi de bedre arbeidsvilkår. De må jo tape utrolig mye mer penger på denne streiken enn om de hadde behandlet sine ansatte som ansatte i et norsk selskap, med norske arbeidsvilkår. Det skulle bare mangle.

Flere avganger innstilt

I tillegg til alle innenriksflyvninger i de skandinaviske landene, er noen avganger til europeiske byer innstilt som følge av streiken.

Norwegian ber sine passasjerer sjekke flyselskapets hjemmesider for oppdaterte opplysninger.

Like etter klokken 07 onsdag morgen er så å si samtlige avganger fra Oslo lufthavn berørt av streiken. Det samme gjelder avgangene fra Værnes og Flesland.

Samtlige Norwegian-avganger er berørt, men all annen flytrafikk ser ut til å gå normalt. Foto: Steffen Pedersen Øberg

Resten av trafikken går som normalt

Norwegian-streiken vil trolig ikke berøre de andre flyselskapenes avganger onsdag.

— Resten av flytrafikken regner vi med at vil gå som normalt. Det kommer til å være flere parkerte fly enn vanlig, men det bør ikke ramme flytrafikken for øvrig, sier Lasse André Vangstein i OSL.

Vangstein tror ikke det blir streikekaos foran skrankene i løpet av dagen.

— Opptrappingen av streiken ble kunngjort i går kveld, og Norwegian sier at de selv sender ut sms til alle som er rammet, så vi håper at det ikke blir så mange bomturer i dag.

Leier inn fly

For å begrense skadene av streiken vil Norwegian leie inn fly fra flere utenlandske selskaper for å gjennomføre noen av Europa-rutene onsdag.

– Det gjør vi for å ta vare på passasjerene våre. Pilotene bør tenke over at det er passasjerene vi lever av, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til NTB.

Fagforeningen Parat reagerer sterkt og mener streikebryteri er tatt til et nytt nivå. De forventer at internasjonale fagforeninger kommer på banen i konflikten.

– Dette er like moralsk forkastelig og uakseptabelt ute i verden som her hos oss. Jeg både håper og tror at de vil komme og hjelpe oss med sympatiaksjoner og ting som kan bidra til å stoppe Norwegian i å gjennomføre streikebryteri, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggestad til TV 2. ## Analytiker: Norwegian har råd

Analytiker Dan Togo Jensen i Handelsbanken Capital Markets i København sier til Finansavisen at han tror Norwegian vil overleve streiken. Han mener Bjørn Kjos kan komme til å måtte selge fly for å finansiere de videre investeringsplanene.

–Norwegianhar mulighet til å selge fly til en tredjepart og leie dem tilbake, og på den måten få frigjort kontanter. Man skal også huske på at streiken kommer i lavsesongen, samtidig som selskapet har kontanter i balansen.

Jensen tror ikke atNorwegiankommer til å be aksjonærene om penger for å holde selskapet i luften, til tross for at en langvarig streik kan være svært kostbar.

Norwegianhadde en kontantbeholdning på rundt 2 milliarder kroner ved utgangen av 2014.