Statistisk sett er en fast spalte i Aftenpostens økonomimagasin, som kommer med avisen hver torsdag.

I etterkant av Ylvis’ kjempesuksess med The Fox i høst, slapp komikerduoen en musikkvideo som hadde fortjent langt større oppmerksomhet.

I The Cabin var Vegard Ylvisåker kledd i en koselig ullgenser, mens han sang om sin kjære hytte midt i ingenmannsland, dit han dro for å ha «på seg samme bukse i en uke» og «ta oppvasken manuelt». Et sted han anbefalte sterkt til alle som liker å tisse utendørs.

Dropper tømmerpalassene

Og dem er det jo mange av her i landet. I fjor kunne Statistisk sentralbyrå (SSB) telle 413.000 tusen fritidsboliger i Norge, en vekst på mer enn 70.000 hytter siden 1998.

Øystein Aldridge, journalist. Foto: Øystein Aldridge

Med så mange hytteeiere, er det naturligvis også plass til flere hyttemagasiner. Mette Karlsrud Stene-Johansen er redaktør i Hytteliv. Hun forteller at det stort sett bygges små, enkle hytter. Dette er i helt i tråd med tiden tann. Miljøbevissthet, kort reisevei og økologi er viktige verdier.

— Nordmenn har råd til hytter på 60–80 kvadratmeter som koster i underkant av to millioner kroner. På 90-tallet var det lett å få inntrykk av at «alle» kjøpte seg et tømmerpalass, men det var litt oppblåst. Gjennomsnittsnordmannen hadde aldri råd til 200 kvadrat, sier Stene-Johansen.

Jakter på noe ekte

Hyttene som bygges i dag, er ofte fulle av fasiliteter Hverken varmekabler eller kloakk er uvanlig. Likevel drar mange til hytta for å ha det annerledes enn hjemme. Her er vi ved kjernen av det norske hyttelivet, skal vi tro redaktøren.

— Det handler om å være ute i naturen, leve det enkle liv, komme seg vekk, finne roen. Det skal helst være så «ekte» som mulig. I tillegg handler hytteliv om familietid, sier Stene-Johansen.

De norske hytteverdiene er unike. Ikke engang svenskene forstår helt hvorfor vi gidder å gå noen hundre meter på ski fra parkeringsplassen til hyttedøren.

— Svenskene kjenner seg ikke igjen i vår dyrking av naturmennesket. På hytta skal vi helst hugge ved eller gå en lang tur før vi kan slappe av. Sånn er mentaliteten vår, sier Stene-Johansen.

Sover overalt

Antallet hytter forteller bare en liten del av historien. IfølgePrognosesenteret, som er eksperter på norsk byggenæring, har halve befolkningen tilgang til hytte. Det vil si at hver hytte disponeres av seks personer.

Trangt? Ifølge partner Bjørn Erik Øye er det sånn det skal være på hytta.

— Når man inviterer noen på middag, regner man med at de går hjem om kvelden. På hytta øker gjestfriheten. Alle skal med, og alle skal overnatte. Om det er på gulvet eller hemsen, er ikke så nøye, sier Øye.

Eller som Ylvisåker synger fra sitt lille hytteparadis: «En dag skal alt dette bli mitt. Jeg skal dele det med min bror, søster, far, onkel og hans elskerinne».