— Etter at det ikke gikk med Flynonstop kunne jeg ikke bare sitte stille, og så meg om etter et annet prosjekt. Jeg ville finne noe som var spennende og gøy, og fant ut at jeg ville åpne et galleri, sier Espen Hennig-Olsen.

Iskremarvingen og flyselskapgründeren har dermed blitt kunstgallerieier i Cannes på den franske rivieraen. Forrige helg åpnet han Gallerie Espen Artdenor i den franske film- og festivalbyen med 55 mennesker til stede.

— I min tidligere jobb som markedssjef i Hennig-Olsen hadde jeg mye med kunstnere og designere å gjøre. Det synes jeg alltid var givende. Jeg har holdt kontakt med en del av dem, og ønsket nå å jobbe videre med kunstformidling, sier han.

Espen Hennig-Olsen har åpnet galleri Cannes i Frankrike. - Jeg måtte finne på noe nytt og spennende etter Flynonstop, sier gallerieieren. Foto: Hennig-Olsen

Nordisk

Hennig-Olsen forteller at galleriet er for skandinavisk samtidskunst.

— Foreløpig har vi norske, svenske og danske kunstnere her, innen maleri og keramikk, sier Hennig-Olsen.

Han mener de nordiske kunstnerne vil dekke et hull i det franske markedet.

— Det har vært mange innom etter åpningen, både franske og internasjonale. Noe salg har det også vært, sier han.

- Men hvorfor åpner en nordmann galleri i Cannes?

— Det er jo litt tilfeldig. Jeg har vært her mye, og vi har en leilighet her. De gamle kunstnerne, som Monet og Picasso likte seg også i dette området på grunn av lyset og klimaet, sier Hennig-Olsen.

Foreløpig jobber han selv daglig i Galleri Espen Artdenor. Etterhvert skal han se seg om etter andre som kan avlaste ham. Kristiansanderen har ikke tenkt til å bli franskmann på heltid.

Mindre kostbart enn Flynonstop

Espen Hennig-Olsen var tidligere markedsdirektør og medeier i familiebedriften Hennig-Olsen Is.

Etter at han solgte seg ut av iskremprodusenten for mellom 50 og 60 millioner kroner startet han flyselskapet Flynonstop. Det ble et kostbart eventyr, og gikk konkurs etter å ha vært på vingene i seks måneder. Det tapte han 36 millioner kroner på.

— Vi manglet bare ni passasjerer per flight for å få det til å gå rundt, understreker Hennig-Olsen.

Hans ferskeste satsning er langt rimeligere.

— Det er ikke akkurat noen flyinvestering, sier gallerieieren og smiler. Han leier lokaler og selger kunsten på formidlingsbasis.

— Vi måtte pusse opp lokalene noe, men det er stort sett det eneste, sier han.