Tallet kommer frem i 2013-regnskapet til Agderposten som fagbladet Journalisten omtaler onsdag. Tidligere har Agderposten kjøpt Demokraten i Fredrikstad for halvannen million kroner.

Overskudd

Nils Kristian Gauslaa har tro på mediebransjen, og mener Varden-kjøpet til 69 millioner kroner kan forsvares økonomisk. Foto: Løkås, Beathe

Varden hadde ifølge resultatregnskapet et driftsoverskudd på 7,7 millioner kroner, en økning på 650.000 kroner fra året før. Det kom etter at omsetningen i fjor sank med 5,5 millioner kroner til 151 millioner.Varden har startet «nedbetalingen», og ga i fjor 5,6 millioner kroner tilbake til Agderposten Medier som konsernbidrag.

Agderposten kjøpte Varden av Amedia da de to avisene Varden og Telemarksavisen som begge ligger i Skien havnet i samme konsern. Det ville Konkurransetilsynet ikke godkjent.

— Fair pris

— Vi betalte likevel en «fair» pris. Det var tre andre interessenter, men vi fikk førsterett til å forhandle. Halvannen måned på overtid ble vi enige, sier konsernsjef for Agderposten Medier, Nils Kristian Gauslaa. Med utgangspunkt i 2012 betalte de cirka 7,5 ganger årsresultatet.

— For noen år tilbake betalte man 10 - 12 ganger årsresultatet for å kjøpe medievirksomheter, sier Gauslaa.

Mediehuset med utgangspunkt i Arendal har bygd seg opp som et konsern ved siden av de store norske som Schibsted og Amedia.

I konsernet ligger avisene Agderposten, Varden, Demokraten, Grimstad Adressetidende, Lillesandsposten og Vennesla Tidende, foruten lokalradio, trykkeri og distribusjonsselskap.

Til tross for kraftig nedgang for bransjen det siste året, tror ikke Gauslaa det var dumt å kjøpe Varden, som er omtrent like stor som moderavisen.

— Første året leverte de godt, sier han om driftsresultatet på 7,7 millioner kroner.

Stillingsstopp

Amedia og Schibsted har opplevd en voldsom nedgang i salg av papirannonser, og har varsler nedbemanninger. Agderposten-konsernet vil også redusere tallet på antall ansatte, men Gauslaa mener de skal klare seg gjennom naturlig avgang.

— Vi har merket nedgangen de siste månedene, og må ta ned kostnadene. Det er først og fremst riksannonser som ikke går så bra. Lokalmarkedet er fortsatt godt, sier Gauslaa. Han sier at de ikke vil si opp mennesker.

— Vi har stillingsstopp og vil ta reduksjonen på naturlig avgang, sier Gauslaa. Han legger til at de fortsatt har stor tro på bransjen.

Nettbetaling

I høst innførte Agderposten digital betaling på linje med Fædrelandsvennen. Nå vil det også skje med resten av avisene i konsernet.

— Varden er først ute. Deretter gjør vi det i Grimstad og Vennesla, mens Lillesand kommer like etterpå, sier Gauslaa.

— Er dere redd for å gjøre det i Varden der det er tett konkurranse med TA?

— Det er litt høyere risiko der. Men vi har så gode erfaringer med Agderposten at vi tror på modellen. Sannsynligvis kommer TA etter, sier direktøren.