Forbrukerrådet mener strømselskapenes variable avtaler, eller såkalt «prisfrys», både spiser opp strømstøtten og gjør store innhugg i husholdningers budsjett.

Nå ber de selskapene kutte avtalene, og ber myndighetene vurdere forbud om selskapene ikke lystrer.

– Forbrukere har liten eller ingen forutsetning for å løpende vurdere selskapets prissetting, og om dette er en fornuftig avtale å inngå. Her spekulerer selskapene åpenbart i folks ønske om trygghet og forutsigbarhet, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Rundt 20 prosent har variable avtaler

Variable avtaler er en spotprisavtale hvor man i gitte perioder kan fryse prisen for en periode på én eller to måneder. Prisen man betaler settes på forhånd, men denne har den siste tiden vært mye høyere enn spotprisen.

Prisen på slike avtaler har, ifølge Forbrukerrådet, en tendens til å stige kjapt når det er økninger på kraftbørsen, men gå sakte når spotprisen synker.

Rundt 20 prosent av norske husholdninger oppgir at de har denne avtaletypen, ifølge SSB.

Derfor får flere som har fryst prisen den siste tiden, strømsjokk når de i disse dager åpner oktober-fakturaen.

– Forsøker opplagt å tilsløre

Forbrukerrådet har laget en liste over de 30 dyreste variable avtalene på markedet. Flere hører hjemme hos noen av de største strømselskapene, som blant annet Fjordkraft.

Noen har gitt sine variable avtaler navn som «Solid» og «Trygg», mens andre opererer med avtalenavn som «Lavpris» og «Forutsigbar», ifølge Forbrukerrådet.

– Selskapene forsøker opplagt å tilsløre hva disse avtalene faktisk innebærer. Vi har også fått en rekke henvendelser fra forbrukere som opplever at avtalene markedsføres aggressivt av selskapene, og at de ikke har forstått hva de har takket ja til, sier Blyverket.

Erkjenner at avtaleformen stiller laglig til hugg

Rebekka Lossius (30) er blant de som stolte på Fjordkraft, da de anbefalte henne å inngå en variabel strømavtale. Hun ventet en strømregning på 3.500 kroner, men endte opp med å få en på 7.500 kroner, skriver VG.

Fjordkraft opplyser at målet med variabelavtaler ikke er å slå spotprisen, men å tilby en forhåndskjent og forutsigbar pris som er lik gjennom hele døgnet.

– Variabelavtalene har vært gode avtaler gjennom sommeren med priser godt under spotprisen flere måneder. Så må vi erkjenne at oktoberregningen ble alt annet enn forutsigbar, og at det stiller avtaleformen lagelig til for hugg, sier kommunikasjonsrådgiver i Fjordkraft, Jon V. Eikeland til E24.

Men Fjordkraft har ikke planer om å kutte ut sine variable avtaler med det første.

– I likhet med bransjeorganisasjonen Energi Norge er ikke vi tilhenger av at avtaleformer skal forbys. Vi mener det må være etterspørselen i markedet som avgjør hvilke avtaler som tilbys. Vi gjør løpende vurderinger av alle våre avtaler og tjenester, også variabelavtaler, sier Eikeland.

Han ønsker også å understreke at variabelkunder ikke har bindingstid og at de kan veksle mellom spotpris og variabelpris når de måtte ønske.

Gudbrandsdal Energi opplyser overfor E24 at de skal avvikle sine strømavtaler på nyåret. Fortum opplyser at de sluttet å selge variable strømavtaler i august.

Fortum viser til Forbrukerrådets liste og opplyser at variabelprisen hos selskapet har vært 329 øre per kilowattime siden 14. november.

Nye regler som trådte i kraft 1. november har fått strømselskaper til å sette i sving en høstrengjøring i sine strømavtaler.

Selskapene må nå opplyse om alle sine avtaler, også de som ikke lenger selges til nye kunder. Forbrukerrådet har tidligere bedt folk være på vakt.

Nå har rådet funnet ut at en rekke organisasjoner, som YS, LO, Norsk Fysioterapeutforening og Skattebetalerforeningen formidler variable avtaler som medlemstilbud.

Vil tvinge regjeringen til å ta grep

E24 har stilt regjeringen spørsmål om de ønsker å forby variable strømavtaler, men venter fremdeles på svar.

I mellomtiden kaster opposisjonen seg inn i debatten. Venstres Grunde Almeland er enig med Forbrukerrådet i at regjeringen må vurdere om slike avtaler skal være lov.

– Variable strømavtaler er i beste fall lite brukervennlige og i verste fall useriøse. De er krevende å forstå rekkevidden og konsekvensene av, sier Almeland.

Tidligere denne uken stilte han skriftlig spørsmål til barne- og familieminister, Kjersti Toppe, om nettopp dette tidligere i uken.

– Venstre vil følge opp saken. Dersom regjeringen ikke kommer på banen, kommer vi selv til å komme med forslag som tvinger dem til det, sier Almeland.