KRISTIANSAND: — Jeg er veldig bekymret for Sørlandets offshorerettede leverandørindustri. Det gode, midt oppi den vanskelige situasjonen næringsklyngen befinner seg i akkurat nå, er at den omfatter mange omstillingsdyktige mennesker som er vant til å operere internasjonalt. De som er uheldige og mister jobbene sine, er ofte høykompetente fagfolk. På litt sikt finner de nok nytt arbeid. På et makronivå er det samtidig et beklagelig faktum at vi neppe klarer å skape nye arbeidsplasser som bidrar like mye til verdiskapingen for nasjonen Norge. Så ja, jeg er bekymret, men det gjelder å se gjennom dagens vanskeligheter og fram til noe bedre på andre siden. Nettopp derfor er det så godt å komme til en bedrift som Cameron Sense og oppleve hvordan fremtidsrettet teknologi utvikles, sier Kristin Skogen Lund.

På tur

NHOs administrerende direktør, akkompagnert av lokal direktør Siri Mathiesen og lokal styreleder Lars Erik Torjussen, er på tampen av et bedriftsbesøk hos boreteknologileverandøren Cameron Sense på Andøya i Kristiansand - siden 1. april en del av Schlumberger, verdens klart største oljeservicekonsern.

Lund har fått høre om en bransje hvor det fortsatt er mye å gjøre for å effektivisere og strømlinjeforme operasjonene på oljeplattformer. Det gjelder både offshore, som Sørlandets boreteknologiselskaper tradisjonelt beskjeftiger seg med, og på land.

— Det er for mange leverandører, for mye overlapp og for lite incentiv til å kutte kostnader, konstaterer Jarle Dyrdal fra Cameron Sense.

Landrigger

Men nettopp i dette problemkomplekset ligger hovedforklaringen på at Cameron Sense har sluppet med «bare» to nedbemanningsrunder, som i tillegg begynner å ligge en del tilbake i tid. Etter at Cameron- og Schlumberger-konsernene fusjonerte, har de drøyt 350 ansatte i fagmiljøet på Andøya blitt tungt involvert i Schlumbergers ambisjoner om å utvikle en helt ny generasjon landrigger. Inn i arbeidet tar de med seg offshorekompetanse og -teknologi, men ser samtidig for seg at det de skaper, etter hvert kan anvendes ute i havet også. Tettere samspill land/offshore, med andre ord.

— En fast plattform på 100 meters vanndybde er i praksis identisk med en landrigg, bemerker administrerende direktør Tom Fidjeland. Som sier seg sjeleglad for gigantfusjonen lille Cameron Sense ble en del av, etter å ha blitt solgt fra TTS til Cameron i 2012. ## Kompletterer hverandre

— At Schlumberger våger å satse så tungt på å utvikle nye rigger i dagens marked, er fantastisk. Dessuten kompletterer Camerons utstyrsspekter og Schlumbergers komplette rekke av servicetjenester hverandre glimrende. Schlumberger er den eneste i bransjen som kan si til et oljeselskap at «Vi kan påta oss å drive feltet for deg». Det kan de gjøre fordi de har full kontroll på utstyr, teknologi og kostnader. Men å binde seg til en oljepris - se det er noe helt annet! fremholder Tom Fidjeland.