Kavli-prisene utdeles i år for første gang innen fagområdene astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap. Hver av de tre prisene er på 1 million dollar.

Preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Ole Didrik Lærum, kunngjorde onsdag vinnerne på et arrangement som ble overført på video til World Science Festival på Colombia University i New York.

Kavli-prisen i nevrovitenskap deles mellom Sten Grillner ved Karolinska Institutionen i Sverige, Pasko Rakic ved Yale University School of Medicine i USA og Thomas Jessell ved Colombia University i USA.

Nevrovitenskap

Det er Det Norske Videnskaps-Akademi, som etter forslag fra tre internasjonalt sammensatte fagkomiteer beslutter hvem som skal prisbelønnes.

Sten Grillner får sin del av prisen innen nevrovitenskap fordi han har «vist hvordan nevrale kretser i ryggmargen hos pattedyr genererer motoriske kommandoer for rytmiske bevegelser».

De to andre prisvinnerne innen nevrovitenskap, Pasko Rakic og Thomas Jessell, belønnes henholdsvis for sin forskning på fosterhjernen og tidlige stamceller.

Astrofysikk og nanovitenskap

Astrofysikkprisen deles mellom Maarten Schmidt ved California Institute of Technology i USA og Donald Lynden-Bell ved Cambridge University i Storbritannia.

Ifølge opplysningene fra Det Norske Videnskaps-Akademi har begge disse forskerne utvidet vår forståelse for kvasarer, som i nettleksikonet Caplex omtales som «de fjerneste og mest energirike objektene man kjenner».

Prisen i nanovitenskap går til Louis E. Brus ved Colombia University i USA og Sumio Iijima ved Meijo-universitetet i Japan. Disse to forskerne belønnes for sine oppdagelser på hver sin kant av kolloidale halvleder-nanokrystaller, også kalt kvanteprikker, og karbonnanrør.

Kavli Foundation

Kavli-prisene er etablert av den amerikanske forskningsstiftelsen Kavli Foundation og stiftelsens grunnlegger, norskfødte Fred Kavli.

Den norske regjeringen støtter prisarbeidet gjennom en samarbeidsavtale med Kavli Foundation og Det Norske Videnskaps-Akademi.

Fred Kavli uttaler i forbindelse med prisutdelingen at han helt siden han bodde i Norge har grunnet over universet, planeten, naturen og menneskenes underverker.

– Gjennom disse prisene håper vi å ære, støtte og gi anerkjennelse til forskere som ikke bare har grunnet på de samme spørsmålene, men også med sitt arbeid fullstendig har flyttet grensene for vår kunnskap, sier Kavli.