— Det har aldri vært notert så lave fremtidspriser for et tredje kvartal noensinne, sier leder for krafthandel i LOS, Andreas Myhre, til Fædrelandsvennen.

Fremtidsprisen er den prisen profesjonelle kunder kan låse inn nå for en avgrenset periode i fremtiden, i dette tilfellet juli, august og september. Det er også den prisen markedet forventer at blir den reelle engrosprisen i perioden, med den informasjonen man har tilgjengelig pr i dag.

Forventet nettopris på 14 øre

Og per i dag er den forventede nettoprisen, ikke bare for tredje kvartal, men også for juni, på 14 øre pr kWh før mva og andre avgifter. Snittprisen for mai var til sammenligning på 18,1 øre.

- Blir det en dårlig sommer, blir strømprisen veldig lav. Får vi en fin sommer blir strømprisen helt grei, sier leder for krafthandel i LOS, Andreas Myhre. Foto: Torstein Øen

— Sommerprisene presses nedover som følge av at snøsmeltingen lar vente på seg samtidig som at kjernekraftproduksjonen i Sverige vender tilbake til normalen etter det tradisjonelle vedlikeholdsarbeidet i mai, sier Myhre.

Dårlig sommer, lav pris

Og skulle sommeren bli av det slaget vi ser nå, kan man i det minste trøste seg med lave strømregninger.

— Blir det en dårlig sommer, blir strømprisen veldig lav. Får vi en fin sommer blir strømprisen helt grei. Så da blir det jo uansett en ting å glede seg over, humrer Myhre.

Sol og vind i Tyskland også en faktor

Men selv om det blir sol, sommer og Sørland, kan strømprisen fortsatt bli lav dersom sommerværet i Tyskland er av rette slaget.

— Tyskerne er store på vind- og solkraft, og med mye sol og vind stenger de importmulighetene fra Danmark. Det påvirker igjen Norge, som blir innelåst med strømmen dersom tyskerne produserer mye kraft, sier Myhre.

Laveste årspris siden 2003

Prisnivået utover høsten er også forventet å bli lavere enn i fjor, noe som kan gi svært så lave strømpriser for inneværende år.

— Snittprisen for 2015 er forventet å bli den laveste siden 2003, så det ser fint ut for strømkundene, sier Myhre.

En tredjedel av sluttregningen

Strømprisen eller spotprisen utgjør imidlertid bare en tredjedel av sluttregningen forbrukerne får.

De to siste tredjedelene består av nettleie og avgifter til staten.