— Postkassen er svært verdifull. De fleste nordmenn låser ikke postkassen sin, men de bør vite at der er det dyrebar informasjon, sier Tore Larsen Orderløkken, leder i Norsis.

Gjennom arbeid med ID-tyveri har han sett behov for at folk sikrer postkassene sine.

— Noen kriminelle henter ut tilfeldig post for å se om det er noe de kan bruke. Andre omadresserer posten, men det har heldigvis Posten gjort vanskeligere å gjennomføre. Noen handler og bestiller ting med informasjonen fra postkassen. Har de da omadressert posten, kan de hente ut varene på den nye adressen, sier Orderløkken.

Det mest verdifulle i postkassen

Det mest verdifulle som sendes med post er pass, kredittkort, pin-koder og selvangivelser. Alt som gjør det mulig å sette sammen informasjon om adressaten, ifølge Orderløkken.

En undersøkelse foretatt av Norsis viser at over 100.000 nordmenn har opplevd ID-tyveri med påfølgende svindel.

— Noen av ID-tyveriene kan komme direkte fra postansatte, og et visst antall i postkassebrekk. Eller personer kan ha holdt deg eller postmannen under oppsikt, og så hentet posten når du ikke er hjemme, sier Orderløkken.

Man er mest utsatt for "borte i posten"-saker i områder med rekkehus og boligområder. Foto: Torbjørn Fuglestad/Microstock

Men du kan unngå at kriminelle finner verdifull post. Passet kan du for eksempel velge å hente selv på politistasjonen.

— Vi ønsker at bankene skal kunne gjøre det samme. På grunn av kostnadene sender de ikke ut bankkort rekommandert, men noen banker har en løsning som gjør at man må aktivere bankkortet via nettbanken, sier Orderløkken.

— Flere tar i bruk digital post, og det er en god løsning med tanke på ID-tyveri, legger han til.

Hvor tilgjengelig er postkassen din?

— Postkasser som låses er utvilsomt det enkleste tiltaket. Nå har Posten også laget postkasser du kan låse. Vurder hvor tilgjengelig postkassen din er, sier Orderløkken.

Hva skal man gjøre med brev man ønsker å bli kvitt?

— I dag driver noen med «dumpster diving», de går systematisk gjennom papirsøpla, men det er gjerne målrettet mot bedrifter. Allikevel bør man makulere eller brenne brev med helse-, bank- eller med personopplysninger, sier Orderløkken.

Posten anser postkassen som trygg

Hilde Ebeltoft-Skaugrud, pressesjef i Posten, sier de anser postkassen for å være trygg.

— Vi mener man ikke trenger å ha lås på postkassen, men det må egentlig være opp til den enkelte eier å vurdere. Samtidig er det økende kriminalitet i samfunnet, og kreative kriminelle, sier Ebeltoft-Skaugrud.

Hvis du vil unngå tyveri fra postkassen, kan det være lurt å få pakker tilsendt til postkontoret eller butikken, eller be om å få sendt rekommandert eller på døren, anbefaler Ebeltoft-Skaugrud.

Politiet holder med Norsis

Anders Beck, politioverbetjent med fagansvar i skimming og ID-tyveri, forteller at tyveri av brev og post er en type fenomenkriminalitet.

— Det betyr at det kommer og går. Det kan være en utro tjener i Posten eller noen som har sitt nedslagsfelt i et område, typisk områder på Oslos vestkant, sier Beck.

— Spesielle hendelser, som når en stor norsk bank skiftet logo, økte antallet "borte i posten-saker". Med logoskiftet ble det sendt ut nye bankkort til kundene, sier Beck.

"Borte i posten-saker" er aller mest vanlige i områder med rekkehus og eneboliger. I blokker er stort sett posten låst inne.

Fordel med stor postkasse

Beck mener man absolutt bør ha lås på postkassen. Det er også en fordel om postkassen er stor, sånn at posten blir liggende godt i bunnen av kassen.

— Alle typer dokumenter er verdifulle hvis tyven er ute etter ID-en. Det de først og fremst er ute etter, er bankkort. Og så vet de at koden sendes et visst antall dager senere. Hvis man ikke er veldig overvåkende vil man kanskje ikke begynne å savne kortet før det er påført kreditt, sier Beck.

- Er det mange av disse sakene som henlegges?

— Ja. Det er vanskelig saker, hvis det ikke er seriesaker med store beløp. Det er vanskelig å finne noen mistenkte. I flere saker går man i dybden, og tar ut foto fra uttakene. Alt blir ikke henlagt, men dette er vanskelige saker fordi det skjer i det stille, sier Beck.

Et par hundre kort blir borte hvert år i posten, opplyser DNB.