Prisantydningen på leiligheten i Elmholt Allè lå 210.000 kroner under takst og ble solgt 100.000 kroner over takst. Foto: Faksimile: Finn.no
Prisantydningen på leiligheten i Rathkes gate i Oslo lå 110.000 kroner under taksten.Leiligheten ble solgt 380.000 kroner over takst. Foto: Finn.no

Forbrukerombudet har hatt en kraftig økning i antallet klager, tips og telefoner som gjelder bruk av lokkepriser på boliger til salgs i 2012. Derfor står det høyt på ombudets prioriteringsliste i 2013 å jobbe for å stanse denne praksisen.

— Dette er en problemstilling som dukker opp hvert år, men det tok spesielt av i 2012 i antall henvendelser. Det er problematisk at man lurer folk til å bruke tid på visninger og budrunder der prisantydningen er kunstig lav. Vi får henvendelser fra folk som ikke har fått tilslag på bud som ligger på prisantydning, mange føler seg lurt, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Sendt brev til meglerkjede

Lokkepriser er gjerne bruk av urealistisk lave prisantydninger, med stort sprik fra verditakst, som en markedsføringsteknikk for å trekke flere potensielle kjøpere på visning.

I bransjenormen for markedsføring av bolig heter det følgende: «Prisantydningen må ikke bevisst være satt lavere enn det selger på markedsføringstidspunktet er villig til å akseptere. Den må heller ikke settes lavere enn det meglers objektive vurdering skulle tilsi.»

Nå har Forbrukerombudet undersøkt boligannonsene til én meglerkjede spesielt, etter gjentatte klager fra forbrukere.

Høsten 2012 mottok de flere tips om mulig bruk av lokkepriser hos meglerkjeden iHus, og Forbrukerombudet har etter dette hentet inn opplysninger om verditakst og salgssum på 21 boliger annonsert gjennom deres kontor på Grünerløkka.

For halvparten av annonsene var prisantydningen satt mer enn 100.000 kroner lavere enn takst.

Nesten samtlige av boligene ble solgt til takst eller over takst, og 60 prosent av boligene ble solgt til mer enn 100.000 kroner over takst.

Har du opplevd lokkepriser i din jakt etter bolig? Send oss en e-post!

— Mye som tyder på at det er bevisst

I 19 av 21 annonser var ikke verditaksten på boligen oppgitt i annonsen, det måtte man be om salgsprospektet for å se, og Forbrukerombudet tok selv kontakt for å få verditaksten oversendt.

— Prisantydning var gjennomgående satt lavere enn takst. Da er det mye som tyder på at megleren bruker lokkepriser bevisst for å trekke flere potensielle kjøpere til visning, sier Nergård.De mener meglerkjeden driver med villedende prisantydninger, og har sendt brev til iHus der de påpeker at dette er et brudd på bransjenormen.

— I forhold til det vi har sett tidligere var dette gjort i overraskende stor målestokk. Så mange som 80 prosent av de sjekkede boligene ble solgt over takst mens prisantydningen var satt under takst, sier Nergård.

- Utfordring for de fleste meglerne

Daglig leder Ada Kjenner hos iHus Grünerløkka har denne forklaringen på at prisantydningen så ofte ligger under takst i deres boligannonser.

— Prisantydninger er selgers laveste akseptnivå og meglers vurdering av verdi på markedsføringstidspunktet. Prisøkninger har funnet sted over en lengre periode for områdene vi selger i. Hver enkelt leilighet er unik og vurderes deretter, men en prisøkning kan umulig inkluderes før den faktisk skjer i markedet. Rapport fra Eiendomsverdi viser at 73 prosent av alle salg i Oslo det siste året går over takst, og 84 prosent selges over prisantydning. Dette viser at dette er gjengs for markedet og en utfordring for de fleste meglere og deres vurderinger , skriver hun i en e-post.

Men hun sier de vil ta brevet fra Forbrukerombudet til etterretning.

Lokale tilfeller

Direktør i Norges eiendomsmeglerforbund, Finn Tveter, sier alle som driver med megling er kjent med problematikken rundt lokkepriser, men at det kommer an på markedet og gjerne kan være lokale tilfeller.

— Det kan i enkelte tilfeller være en uskikk som brer seg i et område. Er det påvist at dette er gjennomgående, og ikke at megler i enkelte tilfeller har bommet på prisantydning, er det ulovlig, irriterende og ødeleggende for markedet. Megleren er til for å veilede, ikke villede, sier Tveter. Han understreker imidlertid at det ikke er snakk om lokkepriser hver gang en megler setter prisantydningen lavere enn taksten.

Kan eskalere

— Det må være lov å være uenig med takstmannen. Kjenner man markedet og mener taksten er for høy, og at det ikke er sannsynlig med en så høy pris i området, må det være greit å sette prisantydning lavere. Er det imidlertid gjennomgående, er det noe annet, sier Tveter.

— Det viktige er at de meglerne som vedkjenner seg bruk av lokkepriser gjør noe med det, for dette er noe som smitter i et område. Er boligkjøperne vant til at man må legge til ekstra summer på prisantydningen i et område, fordi det alltid går over takst, vil dette eskalere og være uheldig. Sånn skal vi ikke ha det, sier Tveter.

Vil sjekke flere

Ifølge Forbrukerombudet var lokkepriser en vanlig problemstilling frem til boligprisene flatet ut og fallt i 2007-2008, da det da var liten hensikt i å sette lavere prisantydning når boligene ofte ble solgt under takst.

Problemstillingen har så økt jevnt siden prisene økte igjen etter finanskrisen, og særlig i 2012 opplevde ombudet en klar økning i antall henvendelser.

Forbrukerombudet vil fremover sjekke flere enkeltaktører, og markedet generelt, samtidig som de vil ha kontakt med eiendomsmeglerbransjen for å få dem til å ta opp problemstillingen med sine medlemmer.