OSLO: Dermed skal han lede arbeidet med å forvalte Norges oljeformue, som nå er på rundt 10.000 milliarder kroner.

– Dette er ikke bare drømmejobben min. Det er drømmen min, sier Nicolai Tangen, opprinnelig fra Kristiansand.

– Jeg er en beskjeden sørlending. Jeg har vært interessert i finans siden jeg var liten gutt og gikk med aviser og solgte blomster på restauranter – og kjøpte aksjer for pengene, sier han til NTB.

– Fantastisk ære

Utnevnelsen ble kjent under en pressekonferanse i Norges Bank torsdag.

– Det er en fantastisk ære å ta over ledelsen av Oljefondet, og det er et stort ansvar å passe på Norges og alles sparepenger. Yngve Slyngstads sko er naturligvis veldig store å fylle, sier han.

Tangen, som er født i 1966, er på 41. plass på Kapitals liste over de 400 rikeste nordmennene med en nettoformue på 5,5 milliarder kroner.

Han kommer fra jobben som administrerende direktør i det europeiske investeringsfondet AKO Capital, som han stiftet i 2005. Selskapet har i dag rundt 70 ansatte og forvalter pengene til universiteter, veldedige stiftelser og familieselskaper. Ako Capital forvalter rundt 150 milliarder kroner.

Selskapet er basert i London, der Tangen har vært bosatt de siste 28 årene.

– Det å dra fra London til Norge for å lede Oljefondet må føles litt som da Solskjær dro fra Molde til Manchester for å lede Manchester United. Oljefondet ligger helt på topp i finansbransjens Champions League, sier han.

Tangen understreker at han nå vil kutte alle bånd til AKO Capital og at mesteparten av formuen hans vil overføres til stiftelsen AKO Foundation.

– Når jeg nå flytter til Norge, betaler jeg formuesskatt på det jeg har, og det blir vel 60–70 millioner kroner i året. Den betaler jeg med glede, sier han.

Til Fædrelandsvennen opplyser Tangen at han flytter til Oslo etter sommeren.

«Først er det sommerferie i Blindleia,» skriver han i en epost.

Elsker pizza

Allerede på sin første pressekonferanse med oljefondet, framsto Tangen som frittalende og frisk i sine kommentarer.

– Jeg mener at arveavgiften burde være 100 prosent. Jeg synes det er ekstremt urettferdig at noen blir født med en svær pengesekk. Alle burde starte på null, sa Tangen, da han skulle forklare hvorfor han gir bort en stor andel av formuen sin.

Dermed blir det mindre igjen til barna, som han heller håper setter seg egne mål og jobber mot de målene. Selv føler Tangen også at han har det han trenger.

– Det beste jeg vet er pizza. Pizza koster fremdeles under 200 kroner, og selv jeg klarer bare å spise en om dagen. Så jeg tenker at det er fint å gi bort de pengene.

Videolink

Yngve Slyngstad, som har ledet Statens pensjonsfond utland i tolv år, varslet i fjor høst at han gir seg.

Oljefondet er et av verdens største fond og eier nesten 1,5 prosent av alle verdens børsnoterte aksjer. De første kronene ble satt inn i fondet i 1996 og siden den gang er det blitt tilført 3.300 milliarder kroner i oljeinntekter. Over halvparten av fondets verdi er avkastning på investeringene.

Nicolai Tangen var med på videolink da etterfølgeren til Yngve Slyngstad (nede til høyre) ble kjent. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Kristiansanderen var med på pressekonferansen via videolink.

– Jeg skulle gjerne ha truffet dere på en mer analog måte, men så er det ekstraordinære tider, sa Tangen, ifølge Aftenposten.

Han blir fondets tredje sjef noensinne.

Ble headhuntet

Nicolai Tangen tar over roret i Oljefondet i september, og sier at han vil legge eiendelene sine inn i en veldedig stiftelse.

Tangen stod ikke på søkerlisten til stillingen, men Norges Bank har ifølge Aftenposten brukt et hodejegerfirma som tok kontakt med Tangen.

– Vi har hatt et bredt søk og en grundig prosess. Det har vært mange aktuelle, gode navn på blokken, også ut over de som stod på søkerlisten. Både gode kvinnelige og mannlige kandidater, sier sentralbanksjef Øystein Olsen, som presenterte den nye lederen for fondet.

Ansettelsen er gjort av hovedstyret i Norges Bank.

– Hovedstyret er trygg på at vi med Nicolai Tangen har vi fått den beste kandidaten til å lede Statens pensjonsfond utland. Tangen har bygget opp et av Europas ledende investeringsselskaper og kan vise til svært gode finansielle resultater som internasjonal kapitalforvalter, sier sentralbanksjef Olsen, som er hovedstyrets leder, i en pressemelding.

Nicolai Tangen stod ikke på søkerlisten til stillingen, men Norges Bank har ifølge Aftenposten brukt et hodejegerfirma som tok kontakt med Tangen. Foto: Kjartan Bjelland

Debatt om kunstgave

Nicolai Tangen har de siste årene vært mye i mediebildet på Sørlandet som følge av hans mye omtalte kunstgave til Kristiansand. Når Kunstsilo står ferdig er planen at 2700 av hans kunstverk, som nå står rundt om i Europa, samles i Kristiansand.

Kunstsilo skal stå ferdig i 2022. Da skal også hele Tangen-samlingen fraktes til Kristiansand. Det har skapt mye debatt i Kristiansand, noe Tangen kommenterte slik til Fædrelandsvennen i juni i fjor:

–Jeg hadde nok ikke sett for meg at det skulle bli så betent. Det er vanlig at kunst engasjerer og skaper debatt, men i Kristiansand er frontene blitt veldig steile.

– Betydelig fall

Oljefondet har hatt en negativ absolutt avkastning på 16,2 prosent så langt i år. I kroner er tapet 1.330 milliarder. Ved markedsslutt onsdag kveld hadde fondet en verdi på 10.127 milliarder kroner.

– Det har vært et betydelig fall i verdens aksjemarkeder i løpet av de siste ukene. Når fondets verdi er høyere enn ved årsslutt, er det fordi kronen har svekket seg i like stor grad som aksjemarkedene har gått ned, sa avtroppende oljefond-sjef Yngve Slyngstad på pressekonferansen.