Angrepene natt til lørdag rammet et oljefelt og et prosesseringsanlegg i Saudi-Arabia. Oljeprosesseringsanlegget i Buqyaq er det største i sitt slag i verden.

Eksplosjoner utløste branner ved anleggene, og Saudi-Arabia er blitt nødt til å innstille omtrent halvparten av sin oljeproduksjon. Dette utgjør over 5 prosent av verdens oljeforsyning.

En konsekvens blir høyst sannsynlig et hopp i oljeprisen, ifølge flere analytikere.

– Jeg vil ikke bli overrasket om vi får en oppgang på sju til ti dollar, og så vil oljeprisutviklingen i dagene fremover være drevet av ytterligere informasjon om situasjonen i Saudi-Arabia, sier Helge André Martinsen i DNB Markets til Dagens Næringsliv.

– Kan stige til 100 dollar

Effekten kan bli langt større hvis det tar lang tid å få gjenopprettet produksjonen til det statlige saudiarabiske oljeselskapet Saudi Aramco.

Kommentatoren Robert Rapier skriver i magasinet Forbes at oljeprisen i så fall kan stige til 100 dollar fatet. De internasjonale oljemarkedene er stengt i helgen, men fredag kostet ett fat nordsjøolje 60 dollar per fat.

Saudi Aramco forsikrer at selskapet jobber med å få produksjonen i gang igjen. Noe av bortfallet vil bli kompensert ved at Saudi-Arabia vil tappe olje fra enorme kriselagre, ifølge landets nye energiminister Abdulaziz bin Salman, en av sønnene til Saudi-Arabias kong Salman.

Nyhetsbyrået Reuters skriver imidlertid at det kan ta uker, ikke dager, å få gjenopprettet full oljeproduksjon i Saudi-Arabia. Byrået viser til opplysninger fra en ikke navngitt kilde med god kjennskap til situasjonen.

USA anklager Iran

Houthi-opprørerne i Jemen sier det er de som gjennomførte droneangrepene mot oljeanleggene. Houthiene har i Jemen kjempet mot en internasjonal koalisjon ledet av Saudi-Arabia siden 2015.

USAs utenriksminister Mike Pompeo stoler imidlertid ikke på opprørernes uttalelse. I stedet mener han det var Iran som sto bak droneangrepene.

– Iran har nå iverksatt et angrep på verdens energiforsyning som savner sidestykke, hevdet han lørdag.

Myndighetene i Iran avviser på sin side at de har noe med oljeangrepene å gjøre.

– Slike nytteløse og blinde beskyldninger og uttalelser er uforståelige og meningsløse, sa en talsmann for Irans utenriksdepartement søndag.

Talsmannen Abbas Mousavi mener formålet med USAs anklager er å rettferdiggjøre handlinger rettet mot Iran, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Humanitær katastrofe

Houthi-opprørerne har de siste ukene stått bak flere droneangrep mot oljeinstallasjoner i Saudi-Arabia. Men disse angrepene har hatt langt mindre konsekvenser enn de som rammet landet natt til lørdag.

Krigen i Jemen er av FN blitt beskrevet som verdens verste humanitære krise. Siden 2015 er over 90.000 mennesker blitt drept, ifølge den amerikanske organisasjonen ACLED.

Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt, og ti millioner trues av akutt sult.

I Saudi-Arabia opplyser myndighetene at ingen mennesker ble drept i droneangrepene natt til lørdag. Børsen i landet holder åpent søndag, og kursene falt 3 prosent da aksjehandelen begynte.

EU beskriver angrepene mot oljeanleggene som en trussel mot regional sikkerhet.

– Det er viktig å få klarlagt fakta og avgjøre hvem som har ansvaret for dette forferdelige angrepet, sier en av EUs utenrikspolitiske talspersoner.