• Får ikke stipend og lån i tide

  • Siste frist for rentebinding

Lånekassen ba 1000 studenter som studerer i nærheten av foreldrene om å sende inn kopi av leiekontrakt eller bekreftelse på at de eier leiligheten de bor i. Rundt 50 studenter har ikke kunnet dokumentere at de har bodd borte.

— Noen av studentene har innrømmet svindel, noen hevder de har handlet i god tro og andre har latt være å svare, sier informasjonsrådgiver i Lånekassen Christin Dammen til Aftenposten.no.

Dersom andelen som svindler er representativ for alle de 54.000 studentene som studerer i nærheten av foreldrene så vil det tilsi at Lånekassen kan ha blitt svindlet for 96 millioner kroner.

Kan miste rett til studiestøtte for alltid

Studenter som har svindlet til seg stipend de ikke har rett til, må betale pengene tilbake. I tillegg mister de retten til støtte i like mange semestre som de har gitt uriktige opplysninger, og kan i verste fall miste retten til studiestøtte for alltid.

— Ettersom studentene ikke er pliktet til å endre adressen sin i folkeregisteret når de flytter ut for å studere, så er denne ordningen basert på et tillitsforhold, sier Dammen.

Lånekassen varsler ny bokontroll allerede i løpet av dette studieåret.

— Studenter som bor sammen med foreldrene sine, men som oppgir til Lånekassen at de bor borte, jukser til seg penger fra fellesskapet som de ikke har rett til, sier Liv Simonsen, fagdirektør i Lånekassen i en pressemelding.

Får tips

Lånekassen får stadig inn tips fra andre studenter som irriterer seg over at noen jukser til seg penger.

- Pengene fra Lånekassen skal gå til studenter som har rett til støtte. I tillegg til å sjekke alle tips vi får inn, vil Lånekassen i tiden framover gjennomføre flere større bokontroller, sier Simonsen.

Ifølge Christin Dammen, har tidligere bokontroller også avdekket svindel.

— Den forrige store bokontrollen var i 2008. Da var det 4,5 prosent som løy om bosted, sier hun.