Jva synes du om forslaget til denne byttehandelen? Debattér under artikkelen.

KVINESDAL: – Vi ønsker å være en utbygger som er på parti med lokalbefolkningen, men det er ikke noe å legge skjul på at Kvinesdal kommune også har gjort en god forhandlingsjobb. Vi har likevel ikke gått ut over de rammer som ble satt tidlig i prosessen. Flere av kostnadene til i vei og kaianlegg er nødvendige for å få fram store og tunge konstruksjoner til vindmølleturbinene, sier administrerende direktør Anders Gaudestad i SAE Vind.

Flere tiltak

Norges største vindmølleselskap med hovedkontor i Kristiansand, har tilbudt Kvinesdal kommune å bruke mellom 15 og 17 millioner kroner i såkalte infrastrukturtiltak i kommunen dersom det blir gitt konsesjon og Kvinesheia vindpark blir bygd ut.

Rådmannen mener summen av disse tiltakene vil veie opp for ulempene ved utbyggingen. SAE Vind har tilbudt seg å bruke 5 millioner kroner til en undergang for myke trafikkanter samt sykkelsti langs tidligere E 39 forbi Liknes sentrum. Videre 4,5 millioner kroner til utbedringer av kommunale Kleven brygge, utbedringer og asfaltering av kommunal vei til Nordhelle for 4-5 millioner og 100.000 kroner til informasjon til lokalt næringsliv for at de skal komme i posisjon til å sikre seg kontrakter i anleggsfasen.

I tillegg vil selskapet bygge turstier inne i vindmølleparken og vurderer også å bygge en hytte eller varmestue som lag og foreninger kan benytte til arrangementer.

– Når det gjelder tilskudd til undergang og sykkelstier begrunnes med at det gjennom en to år lang anleggsperiode vil kjøre mange tyngre kjøretøyer forbi sentrum og to skoler, og vi ønsker å redusere sannsynligheten for trafikkulykker hvor myke trafikkanter er involvert, sier Anders Gaudestad.

Eiendomsskatt

Kvinesdal kommune vil også kunne forvente 4 millioner kroner i årlig eiendomsskatt dersom vindmølleparken blir bygd.

Ordfører Odd Omland synes ikke kompensasjonene er urimelige. Kommunen har tidligere klart å få ut millionbeløp både i forbindelse med bygging av ny E 39 og likeretteranlegget for nederlandskabelen ved Feda. Han utelukker ikke at de avbøtende tiltakene kan bidra til at vindmølleprosjektet blir mer spiselig for lokalpolitikere, men viser til at det uansatt er NVE som skal behandle konsesjonssøknaden.

Roser Kvinesdal

– Kommuner skal ha kompensasjoner for å gi ifra seg naturområder til kraftutbygginger. Tidligere ble det gjerne gitt midler til kommunale næringsfond, men partene må gjennom forhandlinger finne ut hva som er relevant i hvert enkelt tilfelle. Jeg mener at Kvinesdal kommune har gjort en forbilledlig jobb med å kreve og forhandle fram kompensasjoner for å avstå naturområder til store nett— vann- og vindkraftutbygginger, sier nestleder Torhild Bransdal i Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar (LVK).

Bransdal som også er ordfører i Vennesla, sier at hennes kommune i sin tid ble forespeilet eiendomsskatt fra utbyggingen av kraftstasjonen på Hunsfos, men så lang er ikke dette kravet blitt innfridd.

Ikke på Lista

Mens Kvinesdal vil få flere millioner kroner i ny infrastruktur for å være vertskap til en vindmøllepark, må Farsund kommune nøye seg med eiendomsskatten. Ifølge kommunalsjef Just Quale har utbygger av Lista vindkraftverk verken tilbudt seg å bygge gang- og sykkeveier eller utbedre kaianlegg som plaster på såret for naturinngrep. Lista Vindkraftverk vil når det står ferdig bli Norges nest største vindmøllepark med en forventet årsproduksjon på 220 GWh tilsvarende forbruket til 11.000 husstander.