KRISTIANSAND: — Ja, jeg kan bekrefte at et nytt flyselskap er på vei til å ta i bruk Kjevik, sier lufthavnsjef Thomas Langeland ved Kristiansand lufthavn, Kjevik.

Dermed stadfester han ryktene Fædrelandsvennen har fanget opp: SAS, Widerøe, Norwegian og KLM er i ferd med å få konkurranse av et annet flyselskap på Sørlandets klart ledende flyplass.

Internasjonalt

BEKREFTER: Lufthavnsjef Thomas Langeland bekrefter at en nykommer er i anmarsj, men vil ikke si mye mer. Foto: ARKIV

— Hva mer kan du opplyse, Langeland?- Jeg kan ikke komme med mer konkret informasjon om flyselskapet før tiden er inne. Det har jeg lovet de involverte.

- Skal det flys på norske eller internasjonale destinasjoner?

— Det blir i hovedsak internasjonale.

- Vil det si europeiske storbyer som London, Barcelona og Nice?

— Det er reisemål som har vært diskutert.

- Når blir det oppstart?

— Mest sannsynlig i første halvår 2013, sier lufthavnsjefen.

Så fastslår han høflig, men bestemt at han ikke har mer å si om den saken.

Fædrelandsvennen har imidlertid grunn til å tro at sørlandske krefter står sentralt i denne nyskapingen på Kjevik. Det skal følgelig ikke være noen eksisterende og stor, internasjonal reiselivsaktør som utvider destinasjonsnettet sitt, men en helt ny aktør, initiert her i landsdelen.

Hilses velkommen

En som hilser nykommeren velkommen, er Edith Øslebø, hovedeier og sjef for Berg-Hansen reisebyråer på Sørlandet.

— En fordel for landsdelen, og jeg tror markedet kan utvides med nye kundegrupper når det blir mulig å fly direkte til nye destinasjoner, sier hun.

Øslebø får følge av Kjell O. Johannessen, daglig leder for offshore-leverandørbedriftenes klyngeorganisasjon Node.

— Det er all grunn til å glede seg. Det er dokumentert at Node-bedrifter står for 100.000 stort sett fullt betalte reiser over Kjevik hvert år. Vi trenger et bedre flytilbud, for både passasjerer og gods, mener Johannessen.

Også Siri Mathiesen, regiondirektør for NHO Agder, er glad.

— Dette har vi jobbet med og for lenge. Økt ferietrafikk er viktig også for næringslivet; det skaper grunnlag for flyruter som også forretningsreisende drar nytte av.

Nye Torp?

- Mulighetene for å reise direkte til andre knutepunkter enn København og Amsterdam høres veldig bra ut. Å reise direkte, og få utvidet tilbudet med flere avganger fra Kjevik er helt topp. Og jeg må jo innrømme at en direkterute til London hadde vært stas. Foto: Sondre Steen Holvik

Tidligere Start-trener Knut Tørum (41) synes Kjevik fortjener flere direkteflygninger til destinasjoner i Europa.Når det pipler fram at et nytt flyselskap vil starte med direkteflygninger fra Kristiansand, er det kjærkomne nyheter for reiseglade sørlendinger, som ofte må ta ekstrautgiftene ved å reise via Oslo eller Amsterdam hvis de vil lufte seg.

Vi tok turen ut til Kjevik en vanlig mandag kveld og spurte folk om hvor de kunne tenke seg å dra. Det viser seg at de britiske øyer raskt seiler opp som favoritt.

- Det høres supert ut med nye flyruter. Vi hadde nok kommet til å bruke dem flittig. Nå kommer vi fra Roma, men må reise via Amsterdam. Vi tror nok et nytt flyselskap har bedre vilkår i 2013, alt er så mye lettere tilgjengelig nå, og folk reiser mye mer enn før. Foto: Sondre Steen Holvik

— Helt klart London, sier Terje Thorsen , og glimtet i øynene er ikke til å ta feil av. - Vi ser nesten Arsenal-logoen i blikket ditt?

— Det stemmer nok det. Hun har vært med på en kamp, altså, sier Thorsen, og nikker mot kjæresten Natalie Omland.

— Jeg likte det. Så jeg må jo si London, sier hun. Husfreden er intakt.

- Hvis man kunne kommet seg direkte til litt større byer, ville det vært suverent. Jeg må jo legge til at jeg savner flere kveldsfly til Oslo. Tenk om vi kunne fått en Oslo-flygning i ti-tida? Det er vel bare Drammen som har et dårligere flytilbud til hovedstaden. Foto: Sondre Steen Holvik

Paret får umiddelbart støtte fra First House-partner Hans-Christian Vadseth (49).— Det hadde vært helt fantastisk å kunne reise direkte til London, Roma, Edinburgh eller Barcelona, mine fire favorittbyer i Europa. Perfekt for et helgebesøk. I dag må vi alltid via et ekstra ledd, og da er det begrenset hva man rekker av reisemål på en helg.

Knut Tørum (41), tidligere Start-trener, nå i lederteamet for Spicheren, løfter bagasjen av båndet, og lar seg straks engasjere i de gode nyhetene.

— Dette blir spennende å følge med på. De pleier å mobbe meg hjemme i Bergen når jeg forteller om alle omveiene jeg må ta for å komme meg ut i verden, ler han.

Tørum gleder seg over at tilbudet nå utvides.

— Se på en flyplass som Torp, som har et så godt utbygget tilbud. Mulighetene til å reise direkte til andre knutepunkter enn København og Amsterdam, er misunnelsesverdig. Tenk om Kristiansand nå kunne bli det nye Torp, sier han.

kjevik_nytt_flyselskap-3.jpg Foto: Sondre Steen Holvik

Linn Marita Solbakken (21) hilser flere destinasjoner velkommen.— Det høres utrolig interessant ut med nye destinasjoner. Jeg reiser mye og er lei flybytte, det beste er å kunne dra direkte. Jeg ønsker meg direkteruter til Nice, Marokko, Tunisia. Kanskje til Tyrkia. Åh, jeg fikk lyst til å reise nå med en gang.