KRISTIANSAND: — Vi er overrasket over at arbeidsgiverne ikke kom oss i møte. Det er bare to år siden forrige streik. Den varte i ti dager med hele 1100 ansatte i streik. Vi er klar til å stå på igjen. Streikeviljen er på topp, sier Rita Wroldsen og Therese Løvseth som er hovedtillitsvalgte i Kristiansand kommune.

Kravene

— For det første har vårt krav om ordentlig betalt for helge- og nattarbeid stått høyt lenge. Dernest har regjeringen selv pekt på hvor viktig det er at ansatte skal ha rett til heltidsjobber. Men i forhandlingene blir vi ikke møtt på dette, sier Wroldsen.

— Vi mener også at det er urimelig at vi skal komme dårligere ut enn industriarbeiderne i dette lønnsoppgjøret, sier Løvseth.

Ikke ublue krav

— Situasjonen i Europa tatt i betraktning, er dette et uheldig tidspunkt å streike på?

— Vi har det godt i Norge. Det er det ingen tvil om. Men det er heller ikke urimelige krav som er stilt fra vår side. Dette oppgjøret handler om at vi ikke skal sakke etter ansatte i industrien, sier Wroldsen.

Første omgang

I første omgang rammes ikke publikum brutalt.

— Kommunen har hatt tid til å forberede seg. Og streiken vil ikke ramme livsnødvendige tjenester som berører folks helse. I første omgang er det administrasjonen i teknisk sektor som rammes, renhold og vaktmestertjenester. Driften av havna, parkering, kinoen og avfallshåndteringen vil i første omgang ikke ramme publikum alvorlig. Ting sviver rundt. Men ting vil nok ta litt lenger tid. Biblioteket er nok det tilbudet som rammes hardest i første omgang, der mange er tatt ut i streik, sier Wroldsen.

Streikeledelsen

Streikeleder i Kristiansand kommune Gudrun Lundal

Det er Gudrun Lundal (kommunen) og Inger Johanne Engmark (fylkeskommunen) som er streikeledere i Kristiansand. Torsdag morgen hadde de det første informasjonsmøtet for de streikende i Tresset.— Streikeviljen er på topp, folk motiverte, sier de.

Streikeleder i fylkeskommunen Inger Johanne Engmark

— Nå i første omgang handler det meste om å informere de streikende om hva som har skjedd i forhandlingene, hvorfor vi streiker, og ikke minst de praktiske tingene som vaktlister for streikevaktene, sier Lundal.