Sundeep Singh (23) og Trine Marie Frivold (24) utkonkurrerte over 3000 andre søkere, og fikk sommerjobb hos DNB. Det er en del av en målrettet karrièreplan for begge.

Vi møter dem begge i storbankens hovedkontor i Bjørvika.

Frivold har allerede jobbet der noen uker som del av praksis i HR-studiene før hun skal over i sommerjobb på kundesenteret, mens jusstudenten Sundeep begynner sitt sommerengasjement i DNBs konsernjuridiske avdeling først i august.

— Det er stor konkurranse mellom studentene om å få de beste internshipene om sommeren. Første dag man møter til studiene etter sommeren møtes man av logoer fra forskjellige bedrifter, og det er mye snakk om hvor man skal søke og hvem som har fått internship. De beste søker tidlig, sier Sundeep Singh.

Har to sommerjobber

Med et internship får man et praksisprogram hos en arbeidsgiver mens man studerer, som oftest er det aktuelt for 2.-årsstudenter og oppover.

Singh studerer jus på fjerde året, og har sikret seg to sommer internships i år. Ett hos et advokatkontor, som han søkte seg til allerede for ett år siden.

Det andre i Dnbs konsernjuridiske avdeling. For ham er det utenkelig å ha en sommerjobb uten faglig relevans.

Han vil bruke jusen i praksis, og gjerne der læringskurven er brattest for å få mest mulig ut av oppholdet.

— Jusstudiet er veldig konservativt og pensumbasert, og overgangen til arbeidslivet vil derfor være stor. Derfor ønsker jeg å få praksis fra arbeidslivet, der karriéreutbyttet er viktig. Man finner fort ut om det er en bedrift som kunne være noe for deg i fremtiden. Blant annet ved å se hva slags muligheter de gir nyansatte, sier Singh.

Smart karriérevei

Med sine sommerjobber øker Singh og Frivold nå sjansene betraktelig for å få jobb i firmaet senere. For erfaring fra sommerjobb er viktig når arbeidsgivere vurderer nyutdannede kandidater.

Fire av ti norske bedrifter har ansatt personer som først ble benyttet som sommervikarer, viser en ny undersøkelse.

Er på radaren

Undersøkelsen er gjennomført av Opinion Perduco blant 2000 bedrifter på vegne av Manpower.

— At så mange som 40 prosent av arbeidsgiverne ansetter tidligere sommervikarer, viser hvor viktig det er å få seg en sommerjobb for å øke sjansene for at man er på radaren når ledig stilling dukker opp, sier konserndirektør i Manpower, Thor Bendik Weider.

Rekrutteringsansvarlig Glenn Menkin i DNB viser hvordan sommerjobbene kan være et karrieremessig springbrett til å gå gradene.

— 30 prosent av dem vi hadde til opptak til årets traineestillinger hadde hatt sommerjobb hos oss tidligere, sier Menkin.

Vil bli lagt merke til

Leder i Karriéresenteret ved UiO, Gisle Hellsten, tror også sommerjobben kan lede helt frem til ønsket jobb etter studiene.

— Særlig sommer internships er ment som en langsiktig rekrutteringsprosess for bedriftene. Men alle typer sommerjobber er som et seks uker langt jobbintervju. Samme hvilket nivå man jobber på, blir man lagt merke til hvis man gjør jobben kjempegodt, sier Hellsten.

Hjelper uansett

Undersøkelsen viser at både generelle og relevante sommerjobber anses som viktige blant arbeidsgivere.

Når de skal vurdere nyutdannede kandidater for en bestemt stilling, sier 45 prosent at relevant erfaring fra sommerjobb er viktig, og 35 prosent at all sommerjobberfaring er viktig.— Mange tror de må finne sommerjobber som er helt i tråd med det de vil jobbe med senere, men det stemmer ikke helt med hvordan arbeidsgivere vurderer det, sier Weider i Manpower.

- Vis deg frem!

Et søk på «sommerjobb» på Finn.no gir over 1100 resultater, med et spenn fra lagermedarbeider på sykehus til trafikkdirigent. Noe som viser at det fremdeles er muligheter for etternølerne.

— Selv om man må levere internposten, koke kaffe eller gjøre mindre faglig utfordrende oppgaver i bedrifter og organisasjoner man kunne tenke seg jobb senere, så sørg for å gjøre jobben best mulig. Det er kjempeviktig å få vist frem de personlige egenskapene, og du får vist deg frem, knyttet kontakter og får et innblikk i bedriften, sier Hellsten.

Vikar og praktikant

Tine Marie Frivold (24) tar masterstudier i HR i København, og har i forkant av sommerjobben på kundesenteret i DNB allerede vært vikar og praktikant i flere avdelinger.

— Fra å jobbe i HR-avdelingen, satser jeg nå på å få erfaring med kundekontakt i kundesenteret. Det er en av grunnene til at jeg ville ha sommerjobb i et stort konsern, for det er så mange muligheter, sier Frivold.

- Tenk sommerjobb for 2014 nå

Til tross for at hundrevis av sommerjobber fremdeles er ledige, bør man forberede seg nå hvis man skal ha de beste til neste sommer.

DNB har rundt 500 studenter innom i jobb i løpet av året. I år har de fått inn 3300 søknader til 20 sommer internships og 200 «vanlige» sommerjobber.

Kampen om de beste hodene begynner tidligere og tidligere.

— Vi har måttet flyttet søknadsfristen for sommer internship fra februar til oktober, fordi vi ville være med på konkurransen om de beste studentene. Vi merker at studentene blir litt stresset når kampen om sommerjobbene for året etter begynner allerede ved semesterstart, sier fagsjef for rekruttering i DNB, Glenn Menkin.

Søknadsfrister til høsten

Det er en realitet studentene med sommerjobbambisjoner med faglig utbytte må ta inn over seg, mener leder for Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo, Gisle Hellsten.

— Er du ikke ferdig med studiene og vil gå for strukturerte, profesjonelle sommerjobbprogrammer i form av for eksempel internships, så må du allerede nå begynne å planlegge sommeren 2014. Dette fordi mange søknadsfrister går ut etter sommeren, de fleste rundt september/oktober, sier Hellsten.

Han ser at fristen skyves stadig nærmere semesterstart, og at bedriftene konkurrerer om å være tidligst ute for å kapre talentene.

— Arbeidsgivere er veldig opptatt av at man har gjort noe ved siden av studiene. De profesjonelle programmene er veldig attraktive, og har ikke plass til mange. Vet man hvor man kunne tenke seg å være etter endt studietid, ville jeg anbefale å oppsøke de miljøene for sommerjobb, selv om oppgavene ikke nødvendigvis er så store som man kunne tenkt seg, sier Hellsten.

Speed-dated søkerne

Hos Nordea fikk de inn 500 søknader til fem sommerjobber på kundesenteret til Stor Oslo Privatmarked.

Fordi mange hadde like gode kvalifikasjoner, holdt det ikke å bare se på CV-en for å finne de beste kandidatene. De løste rekrutteringen med speed-date med 60 søkere.

— En sommerjobb på kundesenteret er for mange det første steg inn i banken, fordi det ikke krever en spesiell utdannelse. Ved å speed-date kandidatene, la de få øve seg på rollene som rådgiver og kunde, og deretter møte reelle kunder, ble vi bedre kjent med kandidatene.

— Siden de skal jobbe med kunder, er dette en veldig effektiv måte å teste kandidatene på. Det er første gang vi prøver det, og er det største rekrutteringsarrangement vi har hatt, sier prosjektleder Charlotte Arnberg i Stor Oslo Privatmarked, Nordea.