Strømprisen i de tre prisområdene i Sør-Norge faller til to øre kilowattimen i snitt gjennom døgnet fredag, viser foreløpige tall fra Nord Pool.

Det er det klart billigste strømmen har vært her i 2022.

Den forrige bunnoteringen i år var i begynnelsen av oktober, da strømprisen var på 23 øre i Sør-Norge.

Da prisen var på sitt høyeste i slutten av august kostet strømmen i det sørlige Norge over seks kroner kilowattimen. Strømprisen i morgen er også den den laveste prisen siden 22. november 2020.

I Midt- og Nord-Norge faller også prisen til to øre kilowattimen i snitt fredag. Her har strømmen vært enda billigere tidligere i år.

Inkludert nettleie og avgifter havner strømprisen på rundt 0,59 øre fredag.

Gratis

På det billigste i Sør-Norge er strømprisen i praksis gratis, nærmere bestemt under ett øre kilowattimen både tidlig på morgenen og sent på kveld. På det dyreste er den kun oppe i drøye seks øre kilowattimen.

Bildet er relativt likt i Midt- og Nord-Norge. Her blir det til og med enkelte timer med negativ strømpris.

Prisen som fastsettes på strømbørsen Nord Pool er kun den rene kraftprisen. Den er oppgitt uten nettleie, avgifter som moms og påslag til strømselskapene. Nettleien varierer mye mellom ulike nettselskaper. Eventuell strømstøtte trekkes fra på strømregningen.

– Skal regne ekstremt mye

Analytiker Ole Tom Djupskås i Refinitiv peker på kraftig nedbør som en viktig årsak til de uvanlig lave prisene.

– Det som skjer i morgen er at det skal regne ekstremt mye, særlig på Vestlandet. Så det kommer nedbør som tilsvarer anslagsvis 3,3 terawattimer (TWh) produserbar kraft, mens det kommer inn 1,2 TWh i dag, sier han.

– Hvor mye er det sammenlignet med vanlig?

– Dette er absolutt ikke vanlig. Normalen nå om dagen er et tilsig på rundt 0,7 TWh. Så magasinene fylles, og det blir også mye uregulert elvekraft som leverer strøm fordi de må produsere når det er mye vann, sier han.

Norske vannmagasiner tappes normalt mye gjennom vinteren, og fyller seg opp gjennom sommeren og høsten. Ved utgangen av uke 44 var det 68,6 terawattimer kraft i norske vannmagasiner, ifølge NVE.

I tillegg leverer også vindkraften i Norden godt.

– Det er veldig mye vindkraft i morgen, som påvirker produksjonen i Norden. Det er ventet mye mer vindkraft enn normalt, sier han.

Med høy produksjon blir det også mye eksport til nabolandene, påpeker han.