Norges Bank presenterer onsdag sin årlige rapport om finansiell stabilitet.

Her trekker sentralbanken frem at krigen i Ukraina og ettervirkningene av coronapandemien har fått store økonomiske konsekvenser, og at «høy prisvekst, økte renter og svekkede vekstutsikter» har sendt internasjonale finansmarkeder nedover.

– Gjennom det siste året har risikoen for et tilbakeslag i norsk økonomi økt, og utsiktene for finansiell stabilitet er svekket, sier visesentralbanksjef Pål Longva i en pressemelding.

Samtidig peker Norges Bank på at det fortsatt er høy økonomisk aktivitet og lav arbeidsledighet i Norge, men at det er tegn til nedkjøling i deler av økonomien, som boligmarkedet.

Strammere økonomi

Høy gjeld i mange husholdninger og boligpriser som har økt mye de siste årene er sårbarheter som kan forsterke et eventuelt tilbakeslag i norsk økonomi, skriver Norges Bank i rapporten.

De peker da på at folk er sårbare for tap av inntekt, renteøkninger og boligprisfall i en slik situasjon.

Høyere renter og økte levekostander, blant annet gjennom høyere strøm- og matpriser, vil være krevende for mange og gi strammere økonomi, trekker sentralbanken frem.

– Men våre analyser viser at de aller fleste vil være i stand til å betjene gjelden, sier Longva.

Norges Bank har satt opp renten i raskt tempo det siste året, i møte med den høye prisveksten. Seneste i forrige uke ble styringsrenten satt opp med 0,25 prosentpoeng til 2,5 prosent. Det er det høyeste rentenivået siden 2009.

Boligprisene her til lands steg kraftig tidligere i år, men har falt i høst. I oktober fortsatte boligprisene nedover, med et fall på 1,9 prosent.

– Godt rustet

Stresstesten i årets rapporten tilsier at bankene tåler «et betydelig økonomisk tilbakeslag» uten at de må stramme inn på utlån og potensielt forverre den økonomiske nedgangen.

– Vi vurderer det finansielle systemet som godt rustet til å møte risikoene vi står overfor. Samtidig er det særlig viktig at det finansielle systemet bevarer motstandskraften, sier Longva.

En stresstesten er i denne sammenhengen en analyse av hvordan bankene og det finansielle systemet ville håndtert et scenario med kraftig tilbakeslag for økonomien. Scenarioet i årets rapport tar utgangspunkt i et tilbakeslag samtidig som prisveksten er høy.