I beste fall kan funnet Lundin har gjort, vise seg å være det største på flere år på norsk sokkel. Undersøkelsesbrønn 16/2-6 i produksjonslisens (PL) 501 er nå permanent plugget og forlatt 25 kilometer øst for oljefunnet Luno i Nordsjøen.

– Operatøren Lundin har på påvist mellom 15 og 60 millioner standardkubikkmeter (Sm3) utvinnbar olje, sier kommunikasjonsrådgiver Bente Miljeteig i Oljedirektoratet til NTB.

Ifølge nettstedet Offshore tilsvarer funnanslaget mellom 100 og 400 millioner fat olje, noe som med en oljepris på 75 dollar fatet, gir verdier for opp til 183 milliarder kroner.

Nabobrønner

Kort tid etter at funnet ble gjort kjent, sendte Det Norske ut en pressemelding der de gjør det klart at de vil ha sin del av oljen, selv om selskapet ikke her noen eierandel i PL501. – Vi er ikke ute etter å kjempe om oljen som Lundin har i sin lisens. Det er imidlertid selskapets syn, basert på vår geologiske forståelse og kartlegging av området, at en vesentlig del av oljefunnet som ble påvist i 16/2-6 strekker seg inn i de tilstøtende lisensene PL265 og PL502, samt at den største oljekolonnen er ventet å ligge i PL265, sier kommunikasjonsdirektør Torgeir Anda i Det Norske.

Selskapet har en eierandel på 20 prosent i PL265 og 22,22 prosent i PL502. – Grunnen til at vi går ut nå er at vi vurderer å bore avgrensningsbrønner i både PL265 og PL502 i 2011 som følge av dette funnet.

Usikkert

Det er foreløpig betydelig usikkerhet knyttet til tallene fra Lundin. For å få et mer presist anslag, må det bores flere letebrønner i området.

– Det er minst 15 millioner Sm3 i funnet. Skulle det vise seg at det er så mye som 60 millioner Sm3 vil det være det største oljefunnet på norsk sokkel på flere år, sier Miljeteig i OD.

Rettighetshaverne i PL501 vurderer videre rask avgrensingsboring av funnet, slik Det Norske vurderer å bore i tilstøtende lisenser.

– Vi er svært glade for dette funnet, både på egne vegne og for de andre selskapene involvert, sier Anda i Det Norske.

Selskapet er per i dag nest størst etter Statoil når det gjelder operatørvirksomhet og letevirksomhet på norsk sokkel. Siden selskapet er relativt ungt er derimot oljeproduksjonen forsvinnende liten foreløpig.

– Det vil nok endre seg i løpet av de neste 6-7 årene, når vi har fått i gang produksjonen på felt der vi har gjort funn.