Som den første av storbankene innledetDanske Bankdet nye året med et kutt i sine utlånsrenter for eksisterende kunder med inntil 0,3 prosentpoeng, en endring banken kunngjorde torsdag kveld.

Fredag ettermiddag kom ogsåNordeamed rentekutt – med inntil 0,4 prosentpoeng. Deretter opplyste DNB at de også kutter renta.

Lavere pengemarkedsrente

– Vi velger å sette ned renta nå i det nye året fordi vi ønsker at lånekundene skal få nyte godt av at det er blitt lavere pengemarkedsrente, sier John Sætre, leder for Nordeas bankvirksomhet i Norge.

Nordeas beste flytende rente etter endringen blir 2,9 prosent, mens Danske Bank legger seg på 2,95 prosents rente for en del av de unge kundene.

De to bankene er henholdsvis nummer fire og nummer på lista over de største norske bankene, basert på brutto utlån.

DNB setter ned renta

DNB kutter boliglånsrenta med inntil 0,4 prosentpoeng. Dette ble klart fredag kveld.

– Vi har lovet at DNB skal være konkurransedyktige, også på pris. Hos oss skal kundene både få markedets beste tilgjengelighet og samtidig gode priser på lån. Alle kunder med ordinære boliglån i DNB får nå lavere rente, sier konserndirektør for personmarkedet, Trond Bentestuen.

DNBs beste boliglånsrente blir 2,9 prosent etter renteendringen. Den vil gjelde for unge under 34 år og kunder i DNBs SAGA-program. For andre kunder blir rentenedgangen på inntil 0,25 prosentpoeng.

Banken, som er Norges største, kutter samtidig rentene på bankinnskudd med i snitt 0,35 prosentpoeng.

Sørlandsbankene vurderer situasjonen

Sparebanken Sør, Spareskillingsbanken og Valle Sparebank vurderer rentesituasjonen fortløpende.

— Vi ønsker å være konkurransedyktig, og overvåker rentemarkedet både i forhold til hvordan pengemarkedsrenten utvikler seg og konkurransen. Vi har ikke tatt noen endelig beslutning. Den blir tatt over helga, når de ansatte er tilbake på jobb, sier Svein Ole Holvik, banksjef i Sparebanken Sør, til Fædrelandsvennen fredag ettermiddag.

— Vi må ha konkurransedyktige priser. Når rentenivået er så lavt, må man jo tilpasse seg. Vi vurderer situasjonen fortløpende, forteller Kenneth Engedal, administrerende banksjef i Spareskillingsbanken.

— Situasjonen er under fortløpende vurdering. Vi gjorde ikke noe med renta før nyttårshelga. Vi får se på situasjonen mandag, og ta vurderinger da. Konkurransesituasjonen er et viktig element for oss når vi skal ta en vurdering, i tillegg til markedsrenta, sier Vidar H. Homme, administrerende banksjef i Valle Sparebank.

Forbrukerrådet kritisk

Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet betegnet det samme dag som «svært uheldig» at bankene ikke fulgte umiddelbart på med rentekutt for sine kunder. Dette uttalte hun før DNB satte ned renta fredag.

– Jeg mener det er helt feil. Det er klart at rentenedgangen skal gå videre til bankkundene, uttalte Flesland til NTB.