Tre fremtredende reiselivsaktører på Sørlandet - Hovden, Dyreparken og Color Line - håper kronekursfallet skal føre til flere kunder. Både utledinger, som nå får lavere reisekostnader, og nordmenn, som grunnet dyrere utenlandsferier velger å feriere i eget hjemland. Foto: Tore André Baardsen
Tre fremtredende reiselivsaktører på Sørlandet - Hovden, Dyreparken og Color Line - håper kronekursfallet skal føre til flere kunder. Både utledinger, som nå får lavere reisekostnader, og nordmenn, som grunnet dyrere utenlandsferier velger å feriere i eget hjemland. Foto: Tormod Flem Vegge

— Nå er det gunstig for utlendinger å besøke Norge, og det skal vi vite å utnytte, sier konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Color Line, Helge Otto Mathisen, til Fædrelandsvennen.

Han kan fortelle at det for øyeblikket er veldig bra trafikk inn fra Danmark. - Det skyldes i hovedsak snøfallet samt at det er gjort et godt stykke forarbeid av vinterdestinasjonene, Innovasjon Norge og oss selv, sier Mathisen.

Helge Otto Mathisen, Color Line Foto: Furulund, Svein Erik

Siden i sommer har kronen falt markert mot de store valutaene (se faktaboks), og siden rentekuttet til Norges Bank forrige uke har kurven virkelig pekt nedover. Tirsdag raste kronekursen som en stein og falt hele 50 øre mot euroen.At nordmenn dropper danskebåten fordi krona svekker seg, er imidlertid ikke Mathisen i Color Line så nervøs for.

— Ikke så følsomme

— Jeg tror ikke nordmenn er så følsomme på endringer i valutakursen. I alle fall ikke til Danmark og Tyskland, mener konserndirektøren, som legger til at hele bildet på valuta, oljepris og renter er veldig komplekst, og noe som ikke svinger så mye fra dag til dag.

— En gunstig valutakurs for utlendingene vil utjevne kostnadsforskjellene mot Norge, og det er bra, sier Mathisen.

Snø viktigere enn kronekurs

Hos samarbeidspartneren lengst oppe i Setesdalen, håper man også at danskene skal merke seg den billige norskekrona.

Lasse Eidskrem, Destinasjon Hovden. Foto: Tore André Baardsen

— Jeg håper det slår positivt ut. At man får 123 norske kroner for 100 danske er positivt for hele vinterprogrammet, sier leder for Destinasjon Hovden, Lasse Eidskrem.- Mine danske venner er i alle fall fornøyd, sier han.

For de norske gjestene tror han andre ting enn valutakursen har mest å si for om man drar til Hovden eller ei.

— Snøforholdene har mye å si, og de taler foreløpig for godt besøk. Her er det pudder så det holder, og jeg brukte et par timer på å spa meg inn til hytta, forteller Eidskrem.

- Kan gi bra effekt

I Dyreparken mener man effekten av kronekursfallet, dersom det holder seg eller blir enda større, vil gi en bra effekt for besøket.

Per Arnstein Aamot, Dyreparken. Foto: Frode Lindblom

— Slike ting er vanskelig å måle, men det er klart at i de årene som utenlandstrafikken går ned, er det gunstig for oss. Det gir ikke voldsomme utslag, men dersom hovedferien blir Sørlandet fremfor Syden, merkes det hos oss også, sier administrerende direktør Per Arnstein Aamot.

Kulturell forståelse

Når det gjelder utenlandske gjester, som Dyreparken ikke har mange av, tror Aamot den kulturelle forståelsen av Norge som et dyrt land er vond å vende.

— Selv om det har blitt 20 prosent rimeligere for dansker å feriere i Norge det siste året, tror jeg fortsatt det sitter dypt i danskene at Norge er et dyrt ferieland. På samme måte som Danmark for nordmenn regnes som et billig. Realiteten er at en reiseopplevelse i Danmark, når man ser på utgifter for å bo, spise og leve, ikke er særlig mye lavere enn i Norge, forteller dyreparksjefen.

Forskjell på euro til 7,40 eller 9,40

Regiondirektøren i NHO Agder er også blant de håpefulle når det gjelder turiststrømmen til Norge og Sørlandet.

— Vi har sett noen tendenser til at Norge som ferieland har økt. Forskjellen på en euro som koster 7,40 eller 9,40 er forholdsvis stor, og vil forhåpentligvis slå ut, sier regiondirektør i NHO Agder, Siri Mathiesen.

Som Eidskrem tror hun været har vel så mye som kronekursen å si for en eventuell økning i norske turister, selv om hun håper at nordmenn velger Sørlandet som reisedestinasjon.

— Vi vet at tyskere er en stor gruppe av utenlandsgjestene som verdsetter Norge, og de er langt mer prisbevisste enn nordmenn. Kronekursfallet vil dermed øke Norge som attraktivt reisemål, mener NHO-sjefen.

- En hyggelig bivirkning

Visit Sørlandet håper kronekursfallet kan gi økt omsetning for bransjen, men tror fortsatt gode opplevelser er viktigere enn pris.

— Det er mange norske gjester som ferierer på Sørlandet, og det at utenlandsferier blir dyrere kan påvirke at flere velger å feriere i hjemlandet, sier daglig leder for Visit Sørlandet, Heidi Sørvig.

Hun mener likevel at gode opplevelser for gjestene og hvordan man som aktør leverer til gjestene er og forblir det viktigste, og at kronekursfallet blir en hyggelig bivirkning.

— Våre gjester er villig til å betale mye for gode opplevelser. Vi fortsetter derfor å jobbe med den strategien vi har der gode opplevelser er i fokus, sier Sørvig.

Som når hun får høre at danskekronen står i 128 kroner sier følgende: - Da ble det julehandel i Kristiansand.