KRISTIANSAND: — Dette er utrolig spennende, en skikkelig takeoff, sier Tor Hodne, administrerende direktør i Viking Heat Engines, om den friske kapitalen som firmaet hans nå får nyte godt av.

Kristiansand-firmaet Viking Heat Engines har utviklet en såkalt CraftEngine, en maskin som omdanner spillvarme til elektrisitet. Planen er at maskinen skal serieproduseres i Tyskland i løpet av andre halvår av 2016. Da skal det produseres mellom 250 og 500 maskiner årlig.

100 millioner

Finansmannen Johan A. Andresens selskap Ferd har nå gitt Viking Heat Engines et konvertibelt lån på 100 millioner kroner, ifølge Dagens Næringsliv. Et konvertibelt lån er et lån som kan omgjøres til aksjekapital, slik at investoren kan få tilbakebetalt lånet i aksjer om det er ønskelig.

— Dette er veldig bra. Kvalitetsinvestoren Ferd viser med dette at de tror på oss, påpeker investor og styremedlem Tore Hansen-Tangen.

Det er slike motorer, såkalte CraftEngines, som omformer spillvarme til elektrisitet. Motorene skal snart brukes til å varme opp amerikanske marinebaser. Foto: Viking Heat Engine A/S

Hansen-Tangens kapital gjorde det mulig å realisere firmaet Viking Heat Engines i 2010. Oppfinner Harald Nes Rislå har funnet opp selve maskinen.

— Lånet på 100 millioner skal brukes til å styrke økonomien vår og til å utvikle produktet vårt, opplyser administrerende direktør Tor Hodne.

25 maskiner

Nå er 25 maskiner i produksjon i Tyskland, maskiner som kan produsere 40 kilowatt hver. De har en prislapp på rundt én million kroner, og skal kunne surre og gå i ti år med relativt lite vedlikehold.

— 12 av maskinene er forhåndssolgt til B/E Aerospace i USA, som blant annet leverer utstyr til forsvaret. Den amerikanske marinen skal bruke våre maskiner til å produsere strøm på marinebaser. De bruker hovedsakelig dieselaggregater i strømproduksjonen. Ved å koble vår maskin til eksosen, kan vi produsere strøm ved hjelp av spillvarme og øke effektiviteten, forteller Hodne.

Tore Hansen-Tangen, investor og styremedlem i Viking Heat Engines, synes det er en tillitserklæring at investeringsselskapet Ferd tilfører selskapet Viking Heat Engines 100 millioner kroner ved hjelp av et lån. Foto: Lars Hoen

Viking Heat Engines har snart 30 ansatte i Norge og i utlandet. Hodne tror antall ansatte kommer opp i 60 neste år.

Han opplyser at selskapet nå er prissatt til mellom 700 og 800 millioner kroner.