Sjeldent har Sørlandets eiendomsbransje fått demonstrert markedsutviklingen som da Christian Ringnes holdt på med sine "suksessingredienser i Næringseiendomcocktailen" på Clarion Hotel Ernst onsdag etter lunsj. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— 1 del redusert nybygging, 1 del lav rente, 1 del brukbar etterspørsel, 6 dash høy oljepris, 4 dash verdensvekst, 1 dash moderat enøk-taktøkning, 1 dash fortsatt dyr skiferolje, 3 dash rimelig positivt boligmarked, 1 dash psykologi, 1 dash netto tilflytting, 1 dash boligfinansiering, 2 dash fortsatt velvillige banker, 1 dash kapasitetsøkning, 1 dash marginreduksjon og 1 dash svak valuta. Det er suksesskriteriene i Næringseiendomcoctailen 2014. Men i 2015 og 2016 kan den bli dvaskere!

Christian Ringnes hadde tilhørerne i sin hule hånd da han visualiserte det eiendomsmarkedet han kjenner så godt. På scenen i Clarion Hotel Ernst trakk han fram den ene flasken etter den andre. Diverse slag brennevin, vørterøl (for kjipe banker), krem og mer til havnet i mikseren og ble blandet til en coctail - som Ringnes drakk!

Sjette gang

Eiendomskjendisen og kunstmesenen var et sentralt navn da den sjette Eiendomskonferansen ble arrangert onsdag. Men det var første gang Næringsmegleren Sædberg & Hodne stod for konferansen alene, uten partner Plussbank, første gang den gikk over en hel arbeidsdag og første gang med over 200 deltagere. Så var da også det meste som kan krype og gå innen eiendom på Sørlandet til stede.

Sjeldent har Sørlandets eiendomsbransje fått demonstrert markedsutviklingen som da Christian Ringnes holdt på med sine "suksessingredienser i Næringseiendomcocktailen" på Clarion Hotel Ernst onsdag etter lunsj. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Først i ilden var Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank First Securities og pessimist. Denne gangen måtte han imidlertid erkjenne at verdensøkonomien er i bedring. Samtidig advarte han mot negative trender som bare vil fortsette, og positive som umulig kan gjøre det. I tillegg anbefalte han å kjøpe billig og selge dyrt.Dermed vanket det feedback fra Christian Ringnes da det ble hans tur.

— Det med å kjøpe billig og selge dyrt står som en påle! Når det gjelder trender, har de en tendens til å fortsette - inntil Andreassen får rett. Men lot du være å investere i eiendom i Oslo i 2006, fordi du trodde at prisene ikke kunne stige mer, så har du gått glipp av en pen gevinst. The trend is my friend , bemerket Christian Ringnes.

Mye ledig

Jens Helge Hodne konsentrerte seg om det lokale næringseiendomsmarkedet. Tittelen på foredraget, «Mulighetene står i kø - for leietakerne,» mer enn antydet innholdet.

— 2013 var labert. Investeringslysten i næringslivet er redusert, behovet for nye lokaler likeså. Og 2014 blir heller ikke lystelig, mente meglerveteranen.

Han hadde utarbeidet et kartsett som viser temperaturen i markedet for næringseiendom i og rundt Kristiansand (se grafikk over) .

— Det er noen få, hete steder. I Sørlandsparken står mye ledig, i sentrum likeså. Der burde for øvrig en del gamle, dårlige gårder enten ha blitt revet eller totalrenovert, fremholdt Jens Helge Hodne.

Så traff Fædrelandsvennens utsendte på eiendomsinvestor Ivar Mjåland i en pause.

— Det er i grunnen det vi holder på med, bemerket han.

Ellers vartet også Erling Dokk Holm, kritisk betrakter av Kristiansands utvikling, opp med innlegg.

Eiendomsprisen til Aquarama

Tradisjonen tro ble Eiendomskonferansen avsluttet med utdeling av Eiendomsprisen. Den fikk Aquarama, mens Eureka-byggene til Skeie Eiendom i Arendal og Avinors nye kontrolltårn på Kjevik fulgte tett etter.

— Aquarama er et vesentlig bidrag til utvikling av byen og regionen. Komplekset representerer et dristig tilfelle av offentlig-privat samarbeid. Det inneholder et stort hotell, idrettsanlegg, folkebad og en rekke servicefunksjoner. Og så utgjør det en turistattraksjon i seg selv, fremholdt ordfører Arvid Grundekjøn da han overrakte premien - to malerier - til utbyggerne Kruse Smith og BRG.

— Takk! lød det høflig fra Kruse Smiths Svein Kaldestad og BRGs David Reme.

Tidligere prisvinnere er Tangen videregående skole, Kraftsenteret (Agder Energis hovedkontor), Kilden og Verftet i Ny-Hellesund.