— Den norske turistforening (DNT) står for verdier som miljø og bærekraft. Da er det skuffende at det valget jeg har tatt om å være veganer, blant annet nettopp på grunn av bærekraft og miljø, blir brukt mot meg på denne måten, skriver Oftebro i en e-post til Aftenposten.

Jobbtilbudet var bekreftet, kontrakten mottatt og Oftebro gledet seg til en sommer som en del av vertskapet på DNT-hytta Snøheim på Dovrefjell.

I CV-en hun sendte da hun søkte på jobben, viste hun blant annet til arbeidserfaring på Resept, en vegansk restaurant, og førte opp «matlaging/veganisme» som en av sine interesser.

Fikk kontrakt

Hun mottok raskt en e-post fra bestyrerne på turisthytten, som lurte på når hun kunne jobbe. Oftebro svarte på dette, og fikk beskjed i retur at de gjerne ville tilby henne jobb. Kort tid etter kom arbeidskontrakten i posten.

I kontrakten stod det at stillingen krever at Oftebro bor på stedet, deler rom med andre og spiser måltidene som serveres på hytta. 21-åringen hadde to praktiske spørsmål til bestyrerne, og sendte derfor en siste e-post før hun skulle returnere kontrakten.

Hun stilte et spørsmål om skattekort og hvordan de praktisk kunne løse det at hun er veganer. Oftebro spurte om de ville lage mat til henne, eller om hun skulle ta med egen mat.

«Dette at du er veganer passer nok ikke inn på vårt kjøkken da min kone som er ansvarlig kokk på Snøheim lager all mat til de ansatte. At noen trenger spesialmat medfører masse ekstra arbeide i en ellers travel hverdag. Det er heller ikke tillatt å ta med egen mat da dette ikke er tillatt fra Mattilsynes regelverk. Vi må derfor annullere din ansettelse og du bør for ettertiden opplyse om ditt spesielle behov tidligere i søkerprosessen. Vi beklager så mye», stod det i e-posten, skriver Norsk vegansamfunn.

- Kunne ikke helt tro det

21-åringens mor, Liv Herdis Oftebro, engasjerte seg i saken og sendte en e-post til Snøheim turisthytte og til DNT sentralt i et forsøk på å hjelpe datteren til å beholde sommerjobben.

— Vi kunne ikke helt tro det vi leste i e-posten. Svaret var veldig kontant. Jeg sendte derfor en e-post hvor vi la vekt på å være løsningsorientert og komme med konkrete forslag til hvordan dette rent praktisk kunne innrettes, sier moren.

Foreslo å bruke stormkjøkken

— Ifølge e-posten fra Snøheim kunne ikke Maren ha med egen mat. Derfor foreslo vi å ha dialog på hvordan matbestillingen til hytten kunne tilpasses, slik at enkelte matvarer som bønner og linser ble bestilt sammen med det resterende. Det er uansett ikke snakk om store mengder eller lange lister, og Maren spiser jo frukt, grønnsaker, brød og ris som er vanlig tilbehør til de fleste typisk norske måltider, sier moren.

I tillegg foreslo de at Maren kunne lage noe tilleggsmat til seg selv på stormkjøkken utendørs, dersom Mattilsynets regler forhindret henne i å bruke kjøkkenet.

- E-posten ble aldri besvart, sier moren.

- Usaklig begrunnelse

Maren forteller at hun synes begrunnelsen for hvorfor de trakk jobbtilbudet var usaklig.

— Jeg oppga at jeg har veganisme som interesse. De har hatt full anledning til å ta ytterligere kontakt. De benyttet seg ikke av sin undersøkelsesplikt i ansettelsesprosessen. I stedet bruker de som argument mot meg at jeg ikke oppga at jeg var veganer, sier hun.

21-åringen har nå engasjert en advokat i saken.

— Jeg ønsker ikke at andre skal måtte oppleve noe tilsvarende, hverken som veganere eller om en tilhører andre tilsvarende mindre grupperinger i samfunnet. Dette er blitt en prinsippsak, sier hun.

Beklager situasjonen

Jan Erik Reiten, driftssjef i DNT Oslo og Omegn, sier at han beklager at DNT har satt jobbsøkeren i en vanskelig situasjon.

— Vi ønsker naturligvis at våre ansettelsesprosesser skal være ryddige. Vi har ingenting imot hverken veganere eller vegetarianere, og prøver å servere dem så god mat som mulig når de besøker hyttene våre, sier han.

Reiten forteller at det er bestyrerne på de enkelte hyttene som ansetter sommerhjelp.

- De har mye å ta hensyn til når de ansetter folk. I dette tilfellet var deres vurdering at kjøkkenfasilitetene ikke var egnet til å oppbevare og lage sin egen mat for den enkelte ansatte. Det er strenge regler for mathygiene som må tas hensyn til, og det er blant annet fordi det ikke er anledning til å lage privat mat på kjøkkenet. Når bestyrerne valgte å trekke jobbtilbudet fordi fasilitetene ikke var egnet, så mener vi at det var anledning til dette, sier han.

— Det er naturligvis riktig at vi kunne etterspurt mer informasjon underveis i søknadsprosessen. Det er en lærdom vi vil ta med oss, sier Reiten.

- Mulig å finne løsninger

Øivind Gaden, distriktssjef i Mattilsynet, forteller at som hovedprinsipp skal ikke privat mat og mat brukt i kommersiell sammenheng blandes.

— Årsaken er at maten skal være sporbar og dokumenterbar. Men også privat mat kan være sporbar og dokumenterbar. I de fleste tilfeller er det mulig å finne praktiske løsninger, sier Gaden.

- At DNT bruker Mattilsynets regelverk som en begrunnelse i denne saken, får DNT selv svare på, legger han til.

Skuffet over DNT

Marte Munkeli, leder i Norsk vegansamfunn, sier hun er glad denne saken får oppmerksomhet.

— Det å være veganer handler om grunnleggende respekt for dyrs rettigheter, og er også et svært miljøvennlig valg. Det er derfor skuffende at en ellers så flott organisasjon som DNT, som har inkludering og naturvennlighet blant sine verdier, diskriminerer en ung person som har tatt et selvstendig valg som faktisk støtter DNTs egne verdier.