I innstillingen som ble lagt frem onsdag slutter flertallet opp om regjeringens forslag til frivillig skogvern basert på et samarbeid med skogeierne.— Flertallets syn er et gjennombrudd for skogeierorganisasjonenes strategi for frivillig vern, sier skogsjef Nils Bøhn i Skogeierforbundet i en kommentar.- Regjeringen har valgt å samarbeide med miljøverstingen Fr.p., sier leder i Natur og Ungdom, Ane Hansdatter Kismul, i sin kommentar.

SV og Arbeiderpartiet

Kismul har langt mer sans for mindretallet som består av Arbeiderpartiets og SVs representanter i komiteen.SV og Ap vil sette som mål at Norge verner 4,6 prosent av produktivt skogareal. En slik målsetting vil være krevende også økonomisk. Mindretallet mener utgiftene til erstatning kan reduseres gjennom aktiv bruk av eiendommene til Statsskog og Opplysningsvesenets fond både til vern og makeskifte.Mindretallet skriver i sin innstilling at det lenge har vært konflikter mellom miljøorganisasjoner og skognæring. For å imøtekomme miljøorganisasjonenes krav ber mindretallet regjeringen komme tilbake til Stortinget med en plan for opptrapping av skogvernet innenfor en tidsramme på 10-15 år.

Privat eiendomsrett

Flertallet understreker den grunnleggende betydningen som den private eiendomsrett har i Norge, og at den private eiendomsrett må respekteres dersom man skal unngå alvorlige konflikter med grunneiere som får sine områder fredet.Private grunneiere sikrer også en ressursmessig forsvarlig forvaltning av miljøverdier, siden de har personlig interesse av å forvalte sin eiendom i langsiktig perspektiv, skriver flertallet.I sin kommentar sier lederen for Natur og Ungdom at det i praksis betyr at regjeringen velger å lukke øynene og la tilfeldighetene avgjøre om artene sikres eller ikke.Det er i alt 1.400 arter som er truet i norske skogområder. Det er komiteen i sin helhet enig i. Mens flertallet vil prioritere de områder som har høyest verneverdi, mener mindretallet at det må settes et konkret mål på 4,6 prosent av alt produktivt skogareal inkludert de områder som allerede er vedtatt vernet.

(NTB)