Den første børsuka i 2016 overgår til og med første uke i 2008, da indeksen falt 7,8 prosent – og kun 13 uker i historien har vært verre, ifølge Oslo Børs' egen oversikt.

Fallet som endte på 2,81 prosent torsdag, etter at hovedindeksen tok seg ganske kraftig opp igjen på ettermiddagen, omtales som mer ordinært for én dag.

Kinesisk usikkerhet og oljefall

Fallet i Oslo føyer seg inn i rekken av dårlige børsdager verden over torsdag. Nedgangen henger sammen med frykt for ustabilitet i den kinesiske økonomien, noe som igjen i stor grad knyttes til nedskrivningen av Kinas valuta torsdag.

Børsene i både Shanghai og Shenzen stengte etter kort tid, men allerede på den første halvtimen hadde aksjekursene falt sju prosent.

Oljeprisen er i kraftig fall, og torsdag ettermiddag omsettes nordsjøolje for 33 dollar fatet, en nedgang på 3,9 prosent. Vi må tilbake til 2004 for å finne oljepris på dette nivået.

Mest oljerelatert fall

Her hjemme bidrar indekstunge Statoil kraftig til nedgangen, med en verdireduksjon på 4,2 prosent fram til klokken 14. På samme tid på etetrmiddagen går det også nedover for DNB (-3,8 prosent), Yara (-4,5 prosent), Telenor (-1,5 prosent), Norsk Hydro (-4,6 prosent), Subsea 7 (-5,3 prosent), Marine Harvest (-2,2 prosent), Frontline (-9,5 prosent) og TGS-NOPEC (-8,5 prosent). Det største fallet står Petroleum Geo-Services (-11,6 prosent) for.

Av de 58 selskapene som er med i hovedindeksen, er det kun B-aksjen til Wilh. Wilhelmsen Holding som har oppgang fram til torsdag klokken 14, med 0,4 prosent.

Ved de toneangivende europeiske børsene er utviklingen omtrent den samme som i Oslo. DAX 30-indeksen i Frankfurt faller 3,5 prosent, mens både CAC 40 i Paris og FTSE 100 i London går ned 2,8 prosent.

Sørlandsaksjene

Sju sørlandsselskaper er notert på Oslo Børs. De fikk også juling torsdag: I sum falt de med 825 millioner kroner i verdi fra onsdag, tilsvarende 7,0 prosent.

Fire av de sju er direkte relatert til internasjonal olje— og gassvirksomhet: Akastor, Deep Sea Supply, Sevan Marine og Siem Offshore. Slik gikk det med dem torsdag:

• Verdien av Akastor sank med 11,5 prosent til 2,626 milliarder kroner.

• Deep Sea Supply sank med to prosent til 392 millioner kroner.

• Sevan Marine, som nylig meldte om en ny kontrakt, falt 3,5 prosent til 863 millioner kroner.

• Siem Offshore, hvor Kristian Siem nå er totalt dominerende eier, klarte seg best: Faktisk holdt børsverdien seg på 1,221 milliarder kroner.

De andre sørlandsaksjene gikk heller ikke klar:

• Arendals Fossekompani falt med 8,4 prosent til 4,539 milliarder kroner.

• Byggma sank med 3,3 prosent til 593 millioner kroner.

• Sparebanken Sørs egenkapitalbevis falt med 1,1 prosent til 656 millioner kroner.