SJEKK LISTA: Næringslivsledere

KRISTIANSAND: Vidar Robstad og Svein Erik Halvorsen, Atle Korsmo og Øystein Christensen, Tom Fedog og Erik H. Zachariasen. Det er tre radar— og gründerpar som har bygd opp vellykkede bedrifter innen den offshorerettede leverandørindustrien, og deretter solgt seg ut, helt eller delvis - med til dels svært så pene gevinster.

Men som næringslivslista viser, har Sørlandet flust med gründere, også utover de tre duoene og Bjarne Skeie.

Og bransjespredningen er stor.

Handel og oversetting

Steinar J. Olsen og Einar Øgrey Brandsdal har gjort det skarpt med henholdsvis Stormberg og Netthandelen.no - altså innen handel, begge to. I fjor hadde de nettoinntekter på henholdsvis 9,9 mill. og 8,3 mill.

Siren Røstad har tjent seg grundig rik på oversettertjenester med Noricom. Hun står oppført med nettoinntekt på 6,7 millioner kroner. Og når vi omsider kan trekke fram kvinner: Sarita Sehjpal har fått lønn for sitt årelange strev med å få nordmenn til å spise store mengder indisk mat, både i restauranter og som ferdigretter hjemme. 1,8 millioner kroner hadde hun i nettoinntekt i 2013. Nok en kvinne: Hilde Sundstøl har solgt sitt barnehageimperium og satser nå på boligbygging, særlig for eldre mennesker. Hun tjente over fem mill.

Sylinderrigger fra Arendal

Arne Smedal og Kåre Syvertsen har hatt opp- og nedturer med sine offshore teknologiprosjekter, senest Sevan. De tok ut 2,9 millioner kroner hver i fjor.

Sølve Høyrem tjente riktig så bra på Westshore Shipbrokers i flere år. I fjor hadde han «bare» 2,8 mill.

Jens Helge Hodne og Gunnar Sædberg har hatt suksess med sitt næringsmeglerselskap. De står oppført med henholdsvis to og 1,3 millioner kroner.

Strøm og teknologi

Gunnar Norheim dro i gang Norgesenergi, som nå eies av Hafslund. Gründeren er imidlertid ansatt toppsjef og hadde 1,7 millioner kroner i nettoinntekt i fjor.

Tilbake til teknologi: Tor Ove Bråthen leder nå Speo Technology, men hadde samme stilling hos Origo Enegineering. Han tjente 1,1 mill. netto.