Mye har skjedd siden Nokia i 1985 lanserte sin den gang lille og hendige mobiltelefon Mobira Talkman, som "bare" veide fem kilo. Telefoner som du kan snakke til og be dem ringe ulike kontakter har allerede vært på markedet i flere år. Nokia spår at de kan komme til å lage mobiltelefoner der hele overflaten på alle sider er touchscreen. Ved å berøre telefonoverflaten med fingertuppen skal det med fremtidig teknologi bli mulig å kjenne konturene i bilder som blir vist. I november presenterte Nokia prototypen Kinetic Device, som du kan bøye og tøye. Dermed kan du betjene funksjoner uten å måtte sette fingrene på berøringsskjermen.

Samsung ser for seg at konsernets fremtidsmobil kan bøyes og formes til ulike funksjoner som musikkanlegg, telefon, gps i bil eller projektor.

Mange nye funksjoner krever mer strøm, men med neste generasjons batterier kan det bli mulig å bruke mobilen i ukevis før den må lades.

Nye bruksområder

Kanskje vel så interessant som ytre design og finurlige tekniske løsninger, er hva innhold og bruksområder mobiltelefonen og nettbrett vil få i årene som kommer.

LANGT FRAMME: Andreas Fjeld i Telenors tjeneste- og forretningsutviklingsdivisjon sier nordmenns har god råd og vilje til å være tidlig ute med elektronikk. Foto: Telenor

Andreas Fjeld i Telenors tjeneste— og forretningsutviklingsdivisjon tror brukerne og innholdsleverandører i stadig større grad vil få opp øynene for at nettbrettet er noe langt mer enn en surfeplate, som de fleste i dag først og fremst bruker til å sjekke nyheter, været og spille på. Han ser for seg at nettbrett gradvis vil utkonkurrere abonnement og løssalg av papiraviser og -tidsskrifter samt bøker, saksdokumenter og arkivstoff.Det er allerede i dag mulig å kjøpe brus eller snop fra automater ved å sende en sms, og det arbeides også med løsninger som gjør at mobiltelefonen helt kan erstatte kontanter og tradisjonelle bankkort.

Blant annet på grunn av god økonomi og vilje til å bruke penger på elektronikk, er Norge langt fremme når det gjelder å ta i bruk det siste innen smarttelefoner og nettbrett. At vi i hele kongeriket ikke er stort flere innbyggere enn en mellomstor by internasjonalt, gjør likevel at utviklingskostnadene for nettbrett-apps som aviser og magasiner blir høyere per bruker enn i andre markeder.

Enorm datatrafikk

Ifølge rapporten Cisco Visual Networking Index som ble lagt fram tidligere i år, vil veksten i mobil datatrafikk mangedobles de nærmeste årene. Salget av mobiltelefoner og nettbrett vil nærmest eksplodere. I 2016 vil det være flere mobile tilkoblinger i verden enn mennesker på jorden. Enda større betydning for utviklingen i datatrafikken vil det ha at mobiltelefonene stadig blir kraftigere og mer avanserte, og at det lastes ned og sendes mye mer levende bilder i form av videoklipp og filmer. Mens såkalte smarttelefoner i fjor utgjorde 12 prosent av alle mobiltelefoner i verden, sto de for hele 82 prosent av den mobile datatrafikken.

Innen 2016 vil ifølge nevnte rapport, den mobile datatrafikken i verden være 20 ganger så høy som i 2011. I fjor økte den mobile datatrafikken med 133 prosent i forhold til året før.

Isolert sett er det nettbrett som forventes å stå for den største veksten i mobil datatrafikk. Den mobile datatrafikken som genereres av nettbrett vil i 2016 være 62 ganger større enn i 2011. ## Uten SIM-kort

Telenor anslår at det i dag finnes ca 350.000 nettbrett i Norge, men under halvparten har installert sim-kort. En stor andel av nettbrettene er altså avhengig av tilknytning til et trådløst datanettverk.

— Frykt for at det skal påløpe store kostnader, gjør at mange er forsiktige med å laste ned data når de ikke er tilknyttet et trådløst nett. Stadig flere har imidlertid inkludert en viss mengde datatrafikk i sine telefonabonnement, og bruken øker stadig. I dag ser vi at den mobile datatrafikken er størst når folk skal til og fra jobb og gjerne sitter på tog eller buss, og sent på kvelden når barna har lagt seg, sier Andreas Fjeld.

Mens elektronikkbransjen tidligere konkurrerte hardt for å utvikle de beste bærbare datamaskinene, tror han slaget framover vil stå om å lansere de beste og mest brukervennlige nettbrettene. Microsofts lansering av operativsystemet Windows 8 både for pc, nettbrett og mobiltelefon, vil kunne bidra til at forbrukere droppe laptoppen til fordel for de små og mer håndterlige nettbrettene.