— Gards kultur er viktig. Den er bygget på stabil, lokal arbeidskraft av høy kvalitet, krydret med internasjonale spesialister som har blitt tiltrukket av en spennende virksomhet. Her har vi det gøy på jobb, og folk liker å videreutvikle seg, sier Rolf Thore Roppestad (46).

Fredag holdt han administrerende direktørs innlegg under sjøforsikringskonsernets 107. generalforsamling i rekken. Tidligere i år flyttet han inn i toppsjefkontoret i Varmekroken, som hadde stått tomt siden forgjengeren, Claes Isacson, gikk bort i fjor sommer.

Og som så ofte før kunne Gard-sjefen presentere solide tall.

— Brutto premieinntekter ble nesten seks milliarder kroner, overskuddet før skatt 617 millioner. Reserveavsetningene, som er det nærmeste et gjensidig forsikringsselskap kommer egenkapital, utgjorde 5,9 milliarder kroner da forrige regnskapsår tok slutt, fortalte Roppestad til den (som alltid) dress- og draktkledde, maskulint dominerte forsamlingen. På engelsk; Gards medlemmer og kunder kommer fra mange land.

Rolf Thore Roppestad er Gards nye toppsjef. Kartet i bakgrunnen er han glad i; parallelt med siviløkonomutdannelsen i Bergen tok han også mellomfag i geografi. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Geograf også

At nettopp Rolf Thore Roppestad overtok ledelsen av et av verdens ledende sjøforsikringskonsern, var neppe noen bombe. Han har jobbet i systemet siden 1997, senest som leder for «underwriting», altså nytegning. Han er siviløkonom fra Bergen, hvor han også skaffet seg mellomfag i geografi parallelt med NHH-studiene.

— Det har jeg i grunnen hatt mye glede av. Faglig fordi jeg fordypet meg i marine miljøer, deriblant effekter av oljesøl. Sosialt fordi jeg liker å omgås mennesker fra forskjellige land og kulturer, forteller han til Fædrelandsvennen.

Opprinnelig er han fra Sandefjord, men flyttet til Aust-Agder i 1994, da han fikk jobb hos Fylkesmannen. Da valgte familien Froland, ikke Arendal, som bosted.

— Vi har hele tiden bodd i Lensmannsgården, hvor hovedhuset er fra 1650. — Der har det vel sittet noen kjeltringer i forvaring?

— Det er kasjott i kjelleren, hehe!

Svein Buvik, direktør i Gards sentrale administrasjon, forteller ellers at Rolf Thore Roppestad er en ulv til å huske tall. Samt at han lenge spilte i Gards husband.

— Tenorsaxofon. Men nå har jeg ikke tid lenger, beklager Roppestad.

Overvekt av tank

Generalforsamlingen går på skinner. Alle er fornøyde; Gard er i en egen klasse blant konkurrentene når det gjelder finansiell soliditet. Sju av de ni siste årene har selskapet latt være å innkalle ekstra premie fra forsikringskundene på tampen av året - noe som er vanlig i bransjen. Veksten er god, mest takket være eksisterende kunder. For ikke hvilket som helst rederi får lov til å forsikre seg i Gard. De som slippes gjennom nåløyet, er både solide og veldrevne, og har en tendens til å ekspandere.

— Vi har fortsatt en liten overvekt av tankskip i flåten. Ellers observerer vi at det går lenger tid mellom skadene, men når de først inntreffer, er de større enn før, var blant innholdet i den nye sjefens budskap til generalforsamlingen.