GODE DAGER: Direktør Johnny Drange (t.v.) og konsernsjef i OneCo AS, Marvin Jensen (t.v.) i den største av OneCo Offshore Services’ produksjonshaller i Voie.   Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: 1. januar rykket OneCo Offshore Services inn i produksjonshallene til Cargotec Norway i Voie, og overtok verksted, områdefasiliteter og staben på 40 mann innen mekanikk, hydraulikk og elektro. Her skal de blant annet sette sammen kraner og løftesystemer til bruk offshore.

- Vi går veldig mot strømmen, for det er ikke mange produksjonsbedrifter igjen i området. For 20 år siden vrimlet det, men det er ikke lett å konkurrere på pris med utlandet. Likevel har vi stor tro på at vi skal få det til. Vi kan tross det aller meste her, og det vil være regningssvarende for mange, sier direktør Johnny Drange og konsernsjef Marvin Jensen — nærmest i kor.

Hvem av dem som er mest entusiastisk er ikke godt å si, men at optimismen råder i kontorlokalene i Andøyveien er åpenbart.

LØFT INN I FREMTIDEN: I dokka er det båter på plass allerede, konstaterer direktør i OnecCo Offshore Services, Johnny Drange (t.v.) og konsernsjef Marvin Jensen i OneCo AS.  Foto: Kjartan Bjelland

De vil ansette i hvert fall 20 nye medarbeidere i løpet av inneværende år, og på lengre sikt tror Drange at produksjonskapasiteten må dobles.- Jeg tror vi vil trenge 70-80 årsverk etter hvert, og vi må være attraktive for å klare det, for det er stor rift om arbeidskraften. Men allerede har vi fått over 20 jobbsøknader, og det før vi har lyst ut stillinger, sier Drange.

Bare tre uker etter oppstart kan han fortelle om betydelig respons fra potensielle kunder, både i og utenfor Agder. Og ikke minst en tidlig mulighet til å teste ferdighetene på mer upløyd mark.

Fornybar energi

- Vi har fått en meget interessant ordre på sammenstilling av en tidevannsgenerator. Den skal også testes her i dokka. Det er veldig gøy med kraner, men det hadde vært moro med enda et bein å stå på. Her snakker vi om fornybar energi, og dette oppdraget kan være en døråpner for oss på området, sier Drange.

Arbeidet med å sette sammen tidevannsgeneratoren, som designes av SmartMotor i Trondheim, tar til i april.

Og det er i bunn og grunn dette OneCo Offshore Services driver med; de setter sammen og tester ting som andre har laget. En sammenstillingsbedrift.

- Og så er vi med og optimaliserer produktene, sier Jensen.

Fordeler

HENDENE FULLE: Automatiker Erik Stie er ansatt som fagmann, og er inne i sin andre periode som lærling. - Vi skal ha inn flere lærlinger. Det gir en utrolig positiv effekt, sier direktør Johnny Drange i OneCo Offshore Services.Foto: Kjartan Bjelland

Mye av konsernsjefens og direktørens oppstemthet henger blant annet sammen med at bedriften har en geografisk nærhet til markedet ingen av konkurrentene kan matche. I tillegg til gode fasiliteter og stor kompetanse.- Vi ligger for eksempel nærmere Ekofisk enn hva selv Sandnes gjør, og kan konkurrere om jobbene med å bistå de store utstyrsleverandørene når utstyr fra 50 rigger på norsk sokkel skal inn til sjekk hvert femte år, sier han.

De omfangsrike lokalitetene i Voie er også en plussfaktor: Sjønærhet, dokk, stor krankapasitet.

- Vi får stadig forespørsler om testing av utstyr fordi vi har stor kapasitet her, med mulighet for innendørs løft på 2 x 100 tonn + 3 x 50 tonn, med 20 meters krokhøyde. For ikke å snakke om dokka. Du skal reise veldig langt for å finne en dokk som dette, sier Drange, som kan skryte av å ha hatt to båter liggende her allerede.

Positiviteten ser også ut til å ha smittet over på de ansatte. Automatiker Erik Stie tar en liten pause i arbeidet han utfører på ei gripeklo som til slutt skal ende på en plattform:

- Det ser mye bedre ut nå. Mulighetene for mer jobb er gode. Det så jo ut som om virksomheten ville bli outsourcet til utlandet, men slik gikk det heldigvis ikke, sier Stie, og fortsetter med å gjøre det de kan aller best i bedriften; sette ting sammen.