«I dag besøkte vi pelsdyrgården til Sigbjørn Kirkebøen i Hemsedal. Sentralstyret og sekretariatet fikk en grundig innføring i norsk pelsdyrhold. Sølvrev i verdensklasse!»

Det skriver Unge Høyre på sin Facebook-side. Der har de også lagt ut et gruppebilde fra besøket. Smilende ungdomspolitikere holder sølvrever i armene.

Mange på Twitter og Facebook reagerer kraftig på bildet.

Her er et utvalg:

«ÆSJ!!! Dere er KVALME!!! Skam dere!»

«De burde sitte i bur selv å prøve noen uker.»

«Unge Høyre vet åpenbart å skaffe seg god PR. Et usmakelig bilde.»

«Jeg kjenner jeg blir forbanna der dere står å smiler og samtidig støtter dyreplageri. Skam dere!»

— Kunnskapsløshet

Dyrevernsorganisasjonen NOAH synes heller ikke noe særlig om bildet.

— Dette vitner om en slags kunnskapsløshet, eller snarere likegyldighet, til viktig kunnskap om dyrs velferd. Her fremstår Unge Høyre som om de er helt uvitende om dyreverlferdsproblemene med pelsoppdrett, de later som om det er helt ukontroversielt, sier leder Siri Martinsen.

Leder i Unge Høyre Kristian Tonning Riise er selv med på bildet. Han forteller at de hadde med seg to pelsdyrbønder og en veterinær. Hensikten var å få vite mer om hvordan næringen opererer.

— På vår Facebook-side informerte vi om besøket. Hvis vi hadde besøkt en storfe- eller sauebonde hadde vi tatt bilder sammen med sauer eller storfe. Nå tok vi bilde sammen med rev, sier Riise.

Fjernet bildet

Han sier at anledningen er den kommende pelsdyrutredningen.

- Synes du det er et smakfullt bilde?

— Det er et bilde av en gruppe mennesker som er på besøk på en gård og noen holder i en rev. Jeg synes hverken det er smakfullt eller smakløst, det er et helt normalt bilde fra et bedriftsbesøk.

Han legger til at Unge Høyre ikke er for å avvikle pelsdyrnæringen, men vil fjerne subsidiene.

- Dette er en kontroversiell sak, du synes ikke det er umusikalsk å stå og smile på denne måten?

— Jeg kan love at vi vil smile når vi møter Dyrevernalliansen også. Det ville sett enda rarere ut hvis alle var sure.

Etter intervjuet fjerner Unge Høyre bildet «fordi kommentarfeltet ble overfylt av ganske støtende kommentarer», sier Riise.

- Ikke for å provosere

— Hensikten med bildet var ikke å provosere, men kun å opplyse om at vi var på et bedriftsbesøk for å innhente kunnskap, forteller han.

— Vi er klar over at dette er en kontroversiell sak, og var forberedt på reaksjoner, men hadde nok ikke sett for oss at reaksjonene skulle bli så voldsomme.

- Dette er en lovlig næring i Norge, er det noe galt i å besøke en pelsfarm, Siri Martinsen i NOAH?

— Det er ikke noe galt i å besøke pelsfarmer og diskutere deres side av saken, såfremt man også får med seg Veterinærforeningens og dyrevernsorganisasjoners side av saken. Men det er galt å stille opp smilende med dyr som lever i trange bur, og fremstille det som en kosetur.