1. Tror du Norge kan forbli en rolig øy i et opprørt hav?

2. Hvordan ser du på utsiktene for 2013 for din egen bransje?

3. Hva blir de største utfordringene de nærmeste årene?

Stein A. Hannevik. Foto: Tore-Andr Baardsen

Administrerende direktør Stein A. Hannevik i Sparebanken Pluss.– Ja, men det vil være farlig å fortsette å bevilge oss store lønnsøkninger.

– Selv om enkelte bedriftskunder vil kunne få problemer vil bankene klare seg godt framover. De fleste familier har to inntekter og vil bli fanget opp av offentlige støtteordninger dersom de skulle miste arbeid eller bli syke.

– Dersom vekstøkonomier som Kina skulle gå i stå vil både Europa og Norge bli rammet, men jeg sjansene for at det vil skje er små.

Per Helge Gumpen 2.jpg Foto: Lars Hoen

Bilforhandler Per Helge Gumpen, leder Sørlandets største bilkonsern.– Norsk økonomi ser sterk ut, og vil nok forbli god også i 2013. Eksportindustrien vil likevel merke de dårlige tidene i Europa, men jeg tror ikke på noen stor nedgang.

– Totalmarkedet for biler vil gå litt ned i forhold til det svært gode 2012, men fremdeles være bedre enn et gjennomsnittsår.

– Det kan framover bli vanskelig å få tak i gode fagfolk.

Kai Rune Heggland. Foto: Rune idne Reinertsen

Tidligere verksdirektør ved aluminiumsverket på Lista og nå administrerende direktør i Alcoa Norge, Kai Rune Heggland.– Jeg vil overlate til andre å synse om utsiktene for AS Norge.

– For aluminiumsbransjen tror jeg 2013 vil bli omtrent som 2012. – Utfordringene framover blir de samme som for året vi nå har lagt bak oss. Bransjen må sette alt inn på å holde marginene vi har opparbeidet oss og komme oss gjennom de noe anstrengte tidene vi er inne i.

Lars Petter Maltby. Foto: Lars Hoen

Administrerende direktør Lars Petter Maltby ved Saint Gobain i Lillesand og Arendal.– Sett under ett vil nok Norge klare seg godt også i 2013, men vi vil fremdeles se en todeling i norsk økonomi med olje— og gassindustrien på den ene siden og tradisjonell eksportindustri på den andre.

– Vår virksomhet har de to siste årene vært gjennom en tøff periode med krisen i solcelleindustrien og de generelle problemene i Europa. Selv om også 2013 vil bli utfordrende, tror jeg vi nå ha nådd bunnen.

– Norge er blitt for avhengig av olje og gass, og bransjer som ikke nyter godt av denne sliter med et for høyt lønnsnivå. Det er grenser for hvor mye vi kan effektivisere. Norge bør også ha flere bein å stå på enn oljesektoren.

Grethe Tønnesen. Foto: Torbjørn Witzøe

Daglig leder Grethe Tønnesen i Tønnesen Sko, som består av åtte skoforretninger i Vest-Agder.– Jeg tror vi fortsatt vil klare oss godt her til lands. Vi har både oljen og en sterk, offentlig sektor.

– Den tidlige vinteren vil trolig få fart på salget av vintersko. Jeg tror mange nordmenn fremdeles ønsker å feriere i eget land, noe som forhåpentligvis også vil bidra til mange turister og godt salg i sommermånedene.

– Våre butikker ligger fra Søgne og vestover og vi er svært spent på hvordan utviklingen i Sørlandsparken vil påvirke handlemønsteret i landsdelen.

Jan A. Hestås. Foto: Lars Hoen

Konsernsjef Jan A. Hestås i entreprenører— og eiendomsutviklerselskapet Kruse Smith. – Norge har en fantastisk god økonomi og vil nok fremdeles være et av verdens beste land å bo i.

– For oss vil 2013 bli et godt år.

– Vi vil nok fremover møte en stadig sterkere konkurranse fra spesielt utenlandske aktører. I vår bransje vil dette spesielt gjøre seg gjeldende i bygging av veier og annen infrastruktur.

Kari Pettersen. Foto: Rune idne Reinertsen

Assisterende regionbanksjef Kari Pettersen i Nordea i Agder og Rogaland.– Dersom krisen i Europa skulle forverre seg vil det være rart om ikke også Norge påvirkes.

– Norske banker må øke lønnsomheten for å tilpasse seg EU-krav, men så lenge vi har lav arbeidsledighet og oljesektoren går godt klarer banknæringen seg greit.

– Eksportindustrien vår vil kunne få problemer dersom ikke situasjonen i Europa bedrer seg.